fbpx

Contact

PwC: O treime dintre angajati pleaca voluntar inainte de a implini un an in companie

Rata plecarilor din initiativa angajatilor a fost de 18,7% in acest an, in crestere cu 5,1 puncte procentuale fata de 2017, potrivit studiului PwC Saratoga 2019. O tendinta similara, dar nu de aceeasi amploare, se observa in cazul incetarii contractelor, in crestere cu 4,1 puncte procentuale fata de acum doi ani, pana la 23,3%. Aproape o treime (32,3%) dintre persoanele care au plecat din proprie initiativa in 2019 erau angajate de mai putin de un an in companie, pondere mai mare cu 7,3 puncte procentuale decat in 2017. Circa 60% dintre cei care au plecat voluntar apartin generatiei Z (nascuti dupa anul 1995).

Cat sta in medie un angajat, in companie
Perioada medie petrecuta de angajati intr-o companie este de 4 ani, cei mai statornici fiind angajatii din generatia Y sau Millenials (nascuti intre 1977–1994), care de altfel reprezinta majoritatea angajatilor (peste 60%) din cadrul companiilor analizate.

”Competitia intre angajatori a devenit foarte puternica, in ultimii ani, din cauza deficitului fortei de munca. Ca urmare, atat salariile, cat si pachetele de beneficii sau mediul de lucru au devenit mai atractive la nivelul intregii piete, pe masura ce companiile au imbunatatit ofertele de angajare si au facut investitii in programe de training si dezvoltare. Reversul este ca aceasta concurenta a amplificat fluctuatia angajatilor si, implicit, costurile de angajare. Vestea buna este ca, in ansamblu, rentabilitatea capitalului uman, indicatorul de productivitate, a crescut cu aproximativ 10% in randul companiilor participante”, spune Ionut Simion, country managing partner, PwC Romania.

Indicatorul de productivitate a urcat de la 1,35, in urma cu doi ani, la 1,54, in 2019, ca urmare atat a cresterii consumului, cat si a optimizarilor interne cu ajutorul tehnologiei. De asemenea, o alta tendinta importanta este suma alocata pentru programe de training si dezvoltare, care a crescut cu 30% fata de 2017, la 762 euro pentru un angajat. Studiul de analiza a eficientei capitalului uman, Saratoga, realizat de catre PwC Romania prezinta valori detaliate ale capitalului uman si date de referinta pentru a permite companiilor sa se compare cu piata din Romania. Studiul analizeaza 180 de indicatori ai fortei de munca privind eficienta organizationala, cifra de afaceri, eficienta personalului si costurile si structurile de resurse umane pe baza datelor colectate de la 23 de companii participante din patru sectoare economice: industria farmaceutica, productie industriala, retail si sectorul bancar. Studiul Saratoga se bazeaza pe o metodologie globala dezvoltata de Institutul PwC Saratoga.

Sursa: www.wall-street.ro

Comments

comments

Apelează