Reuşită morală
Angajatorii, de când lumea, au făcut abuzuri. E o teză de doctorat asta – a inegalităţilor dintre oameni. Însă, putem cu adevărat să fim morali când avem un gram de putere în mână? Putem să fim obiectivi cu adevărat când simţim că totul se învârte în jurul nostru? Mai ales în România? Putem, însă e nevoie de un gram de înţelepciune.
După căderea comunismului au apărut tot felul de indivizi, din vechiul sistem, în rolul de capitalişti. Sigur că nu e vorba de ideologie, ci de context, nu poţi, după ce o viaţă întreaga transformi omul în număr să-l priveşti prin prisma unei demnităţi deontologice, nu-ţi vine natural, te forţezi! Ei bine, sistemul în ansamblul său încă este dominat de cultul unei feude comuniste.
Unde se ajunge atunci? La angajatori care au impresia că deţin oameni, mai ales la stat? La angajaţi care au impresia la rândul lor că sunt zei pentru că ocupă posturi cheie? E frecventă ideea ca, într-o instituţie, contabilul să aibă impresia că dă bani din propriul buzunar, iar că nu ştiu ce politician deţine Guvernul. Şi uite aşa, ajungem la acel gram de putere. Dă-i omului putere şi o să vezi ce hram poartă! Cam asta e ideea!
Cazul recent, răsunător, prin care 23 de inspectori guvernamentali au câştigat procesul cu Guvernul ne arată exact noima acestei discuţii – abuzurile devin normalitate într-o ţară profund sărăcită, mijlocită de interese pur pecuniare, barbară. Cu toate astea, uite că există, culmea, stat de drept şi avocaţi ireproşabili! Vectori morali prin excelenţă!
Mai multe detalii despre caz găseşti în linkurile următoare:
http://www.pesurse.ro/2014/06/17/instana-oblig-guvernul-s-reangajeze-23-de-inspecto/
http://www.timisoaraonline.ro/guvernul-este-obligat-sa-reangajeze-23-de-inspectori-guvernamentali/
http://www.cvlpress.ro/18.06.2014/executivul-obligat-sa-reangajeze-23-de-inspectori-guvernamentali/
George Colang