fbpx

Contact

România, între țările din UE cu cele mai puține locuri de muncă vacante. În ce state sunt cele mai mari șanse de angajare

Rata locurilor de muncă vacante din UE şi din zona euro era de 2,3% în trimestrul doi din 2019, stabilă faţă de primele trei luni din acest an, arată datele prezentate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În trimestrul doi din 2019, statele membre cu cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante erau Grecia (0,7%), Bulgaria şi Spania (ambele cu 0,9%), Irlanda şi Portugalia (ambele cu 0,9%), Polonia, Slovacia şi România (toate cu 1,1%).

Țările membre cu cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante au fost Cehia (6,2%), Belgia şi Olanda (ambele cu 3,4%) şi Germania (3,3%).
Comparativ cu trimestrul doi din 2018, rata locurilor de muncă în perioada aprilie-iunie 2019 a crescut în zece state membre, a rămas stabilă în nouă şi a scăzut în alte nouă (inclusiv România).

Cel mai semnificativ avans a fost înregistrat în Cehia (0,8 puncte procentuale – pp), Letonia (0,5 pp), Germania şi Malta (ambele cu 0,4 pp). iar cel mai semnificativ declin în Croaţia şi Slovenia (ambele cu minus 0,3 pp).
Pe sectoare de activitate, în România rata locurilor de muncă vacante în trimestrul doi din 2019 era de 1% în industrie şi construcţii şi de 1% în servicii. La nivelul Uniunii Europene, rata locurilor de muncă vacante era de 2,1% în industrie şi construcţii şi de 2,6% în servicii.
Angajații din România s-au scumpit cel mai mult din UE
Totodată, costul total al forţei de muncă în România a înregistrat cea mare creştere din rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), în trimestrul doi din 2019.
În primele trei luni din acest an s-a înregistrat un avans de 2,7% în UE şi de 2,5% în zona euro. Şi în primul trimestru din 2019 România a fost lider în UE la creşterea costurilor cu forţa de muncă.

În trimestrul doi din 2019, cel mai semnificativ avans anual a fost raportat în România (12,4%), Bulgaria (11%), Slovacia (10,6%) şi Ungaria (10,1%), iar cel mai redus ritm de creştere a fost în Portugalia (0,9%) şi Malta (1,1%).
În trimestrul doi din 2019, avansul costurilor cu forţa de muncă în România se datorează în principal creşterii cu 13,8% a costului orar al forţei de muncă în domeniul non-business, mai precizează Eurostat. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 18,3% în construcţii, cu 11,5% în industrie şi cu 11,3% în servicii.

Potrivit Statisticii, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată a înregistrat în trimestrul II 2019 o creştere de 5,7% faţă de primele trei luni ale anului şi de 12,46% raportat la aceeaşi perioadă a anului anterior.
Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţile de învăţământ (21,81%), ca efect al aplicării prevederilor legale şi în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (17,78%).

Sursa: www.incont.ro

Comments

comments

Apelează