România – locul trei în UE după ponderea angajaților din sectorul utilităților publice
Aproximativ 4,6 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani erau angajate, în anul 2019, în sectorul utilităților publice din Uniunea Europeană (UE), echivalentul a 2,3% din totalul persoanelor angajate, iar Croația (4,8%), Bulgaria (3,8%) și România (3,7%) sunt statele membre cu cea mai mare pondere a angajaților, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat. Alte state membre cu o pondere mare a angajaților sunt Grecia (3,4%) și Polonia (3,2%), scrie Agerpres.
La polul opus, țările cu cea mai mică pondere a angajaților din sectorul utilităților publice sunt: Olanda (1,4%), Danemarca și Austria (ambele cu câte 1,7%), Germania, Finlanda și Suedia (toate cu câte 1,8%).
Sectorul utilităților publice acoperă furnizarea de electricitate, gaze, abur și aer condiționat (31% dintre angajații din sector), colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor (22%), telecomunicații (19%), vânzarea cu amănuntul a combustibililor auto în magazine specializate (10%), colectarea, tratarea și furnizarea apei (9%), fabricarea produselor din petrol rafinat (4%), canalizare (3%), activități de gestionare a deșeurilor și de depoluare (1%), extracția de țiței și gaze naturale (1%), activități de sprijinire a extracției petrolului și a gazelor naturale (1%). Sectorul utilităților publice este dominat de bărbați, cu aproape trei sferturi (73%) din totalul angajaților, în 2019. Majoritatea celor care lucrau în acest sector au vârsta cuprinsă între 35 și 49 de ani (40%), în timp ce 1 din 3 (respectiv 33%) are 50 de ani sau mai mult, iar peste un sfert (27%) au vârsta între 15 – 34 de ani. Datele Eurostat arată că regiunile din UE cu cea mai ridicată pondere ridicată a angajaților din sectorul utilităților publice sunt: Macedonia de Vest, în Grecia (5,8%), Sud-Vest Oltenia, în România (5,6%), Nord-Vest, în Bulgaria (5,4%).
Sursa: www.profit.ro