Românii devin antreprenori mai mult de nevoie. 38% din cei care lucrează pe cont propriu o fac pentru că nu au găsit loc de muncă la angajator, cel mai mare procent din UE
Principalul motiv pentru care românii lucrează pe cont propriu este dificultatea de a găsi un loc de muncă la un angajator, relevă un raport al biroului european de Statistică, Eurostat, bazat pe date din 2017. Astfel, 38% dintre românii care desfășoară o activitate profesională pe cont propriu, cel mai mare procent din Uniunea Europeană, invocă lipsa unui loc de muncă la un angajator ca principal motiv pentru situația lor. Spre comparație, la nivel european, majoritatea celor care lucrează pe cont propriu au ales acest lucru fie datorită unei oportunități, fie pentru a continua o afacere de familie. România și Cipru sunt singurele țări din UE unde lipsa unui loc de muncă a fost principalul motiv pentru a lucra pe cont propriu. Pe lângă lipsa unui loc de muncă la un angajator, cele mai frecvente motive pentru care românii lucrează pe cont propriu sunt: faptul că activitatea pe cont propriu este o practică obișnuită în domeniul de activitate ales (13%), continuarea unei afaceri de familie (11%), programul flexibil (8%) sau o ocazie favorabilă (7%). Restul de 21% invocă alte motive (11% au dorit să devină independenți din alte motive decât cele enunțate anterior, iar 10% nu au dorit acest lucru, dar au fost nevoiți de împrejurări).
O persoană care lucrează pe cont propriu este definită ca o persoană care își desfășoară activitatea într-o unitate proprie sau afacere individuală. Conceptul reunește mai multe categorii, precum întreprinzători independenți, liber profesioniști sau agricultori individuali. La nivelul UE, 23% au ajuns să lucreze pe cont propriu datorită unei oportunități, 16% pentru a continua o afacere de familie, 15% pentru că aceasta este o practică obișnuită în domeniul lor de activitate, iar 11% datorită programului flexibil, la egalitate cu lipsa unei alternative la un angajator. Restul de 23% afirmă că au avut alte motive (18% au ajuns în această situație pentru că și-au dorit și 5% împinși de diferite motive). În majoritatea statelor membre UE (15 din 28), existența unei ocazii favorabile este principalul argument pentru munca pe cont propriu. Totodată, la nivel european, programul flexibil este văzut ca principal argument pentru a desfășura o astfel de activitate mai degrabă de femei decât de bărbați (14% vs. 10%). România este, alături de Letonia, țara din UE cu cel mai mare procent al persoanelor care lucrează pe cont propriu care nu au avut niciun client în ultimele 12 luni (18%). Existența unor perioada fără clienți sau proiecte este, de altfel, a doua mare provocare identificată de românii care lucrează pe cont propriu (14%), după perioadele de dificultăți financiare (17%). Tortuși, 28% dintre românii care desfășoară astfel de activități spun că nu au întâmpinat niciun obstacol major în activitatea lor în ultimul an.
Aproximativ 16% din populația ocupată din România lucra, în 2016, pe cont propriu, procentul fiind peste media europeană. La nivelul Uniunii Europene, România este depășită în funcție de ponderea persoanelor care lucrează pe cont propriu în totalul persoanelor ocupate, doar de Grecia, Italia și Polonia, arată un studiu publicat anterior de Eurostat.
Sursa: Profit.ro