Romanii muncesc mai mult decat alti europeni. Firmele care obliga angajatii sa lucreze peste program risca amenzi
Companiile care obliga angajatii sa faca ore suplimentare (peste limita maxima de 8 ore suplimentare pe saptamana, admisa de Codul Muncii) risca amenzi cuprinse intre 1.500 si 3.000 de lei, potrivit unei propuneri legislative initiate de mai multi deputati si senatori PSD si USR.
Potrivit celor mai recente statistici Eurostat, Romania se afla printre tarile Uniunii Europene cu cele mai multe ore de lucru. Astfel, in 2017, romanii au muncit 40,7 ore pe saptamana, peste media europeana de 40,3 ore pe saptamana.
In Romania, pentru angajatii cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi (timp de 5 zile) si de 40 de ore pe saptamana, potrivit Codului Muncii. Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Se considera munca suplimentara, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal (8 ore pe si si 40 de ore pe saptamana). In plus, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia, salariatul beneficiind de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. Daca compensarea prin ore libere platite nu este posibila, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu (stabilit prin negociere ce nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza) corespunzator duratei acesteia.
Angajatii obligati sa faca ore suplimentare pot sesiza Inspectoratul Teritorial de Munca.
Amenzi drastice pentru angajatori
Potrivit unui proiect de lege semnat de mai multi deputati si senatori PSD si USR, angajatorii care isi obliga angajatii sa lucreze suplimentar pot primi amenzi drastice. Propunerea legislativa a fost respinsa de Senat, insa a primit raport favorabil din partea Comisiei de Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor. (Camera Deputatilor este camera decizionala)
In forma propusa de parlamentari, articolul 260 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, se modifica si va avea urmatorul cuprins: “nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 de lei la 3.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara”. “Exista companii cu mii de angajati, cifre de afaceri de milioane de euro si care cumuleaza, anual, sute de mii de ore suplimentare peste limita legala. Aplicarea unei amenzi de maxim 3.000 de lei in asemenea cazuri nu are cum sa produca un efect disuasiv, avand o valoare modica. E necesara corelarea cuantumului amenzilor cu numarul de salariati care presteaza ore suplimentare, pentru a asigura o proportionalitate intre amenda si amploarea contraventiei. Acest lucru va determina o descurajare a prestarii orelor suplimentare dincolo de limita legala, cu consecinte benefice atat pentru sanatatea angajatilor, cat si pentru productivitate”, arata initiatorii proiectului de lege, in expunerea de motive.
Potrivit studiului European Working Conditions din 2016, angajatii cu varsta cuprinsa intre 35 si 49 de ani sunt cei mai expusi riscului de ore suplimentare, 39% dintre acestia muncind mai mult de 40 de ore pe saptamana. Impactul muncii in exces asupra sanatatii si performantei angajatilor nu poate fi altfel decat negativ. 15% din angajatii romani au afirmat ca munca le afecteaza starea de sanatate, procentul ridicandu-se la 20% in cazul angajatilor sub 35 de ani si la 22% in cazul celor de peste 50 de ani. 11% dintre ei au declarat ca locul de munca i-a impiedicat in mod repetat sa acorde suficienta atentiei familiei.
“Efectele expunerii angajatilor la activitatea de munca suplimentara activeaza un lant intreg de efecte adverse in urma insatisfactiei cu munca si familia, epuizatii profesionale, adictiei fata de munca si starii de bine: abandon, absenteism, depresie, accidente la locul de munca si suicid”, se mai arata in expunerea de motive.
Totodata, studiul arata ca orele petrecute la locul de munca influenteaza numarul de concedii medicale, ceea ce scade productivitatea cu 2% pe sectoarele industriale si textile.
Englezii muncesc cel mai mult
La nivelul UE, angajatii din sectorul minier si cei care lucreaza in cariere muncesc cel mai mult, 42 de ore pe saptamana, potrivit Eurostat. La polul opus, cel mai putin muncesc angajatii din sistemul de educatie, 38,1 de ore pe saptamana. Cea mai lunga saptamana de munca este in Marea Britanie, iar cea mai scurta in Danemarca. In medie, un angajat cu norma intreaga din Marea Britanie lucreaza cele mai multe ore pe saptamana – 42,3 ore. Urmeaza Cipru (41,7 ore), Austria (41,4 ore), Grecia (41,2 ore), Polonia si Portugalia (ambele cu 41,1 ore), Bulgaria (41 ore), Slovenia (40,8 ore), Romania, Cehia si Slovacia (toate cu 40,7 ore).
La polul opus se afla Danemarca (37,8 ore), Italia (38,8 ore), Olanda si Franta (ambele cu 39 ore), Finlanda si Irlanda (ambele cu 39,1 ore).
Sursa: www.wall-street.ro