fbpx

Contact

Salariile bugetarilor sunt inghetate de la 1 ianuarie, in timp ce pensile sunt marite

Executivul a promovat in regim de urgenta, unele masuri pentru a asigura stabilitatea bugetara si pentru a permite viitorului Guvern sa isi stabileasca propriile politici.

Salariile bugetarilor raman la nivelul lunii decembrie

Potrivit OUG adoptate, salariile angajatilor la stat raman la nivelul lunii decembrie 2016, cu majorarile aprobate in cursul anului incluse, valabile dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Ordonanta de urgenta nu afecteaza majorarile salariale aprobate prin acte normative in cursul anului 2016, cu termene de acordare stabilite pentru anul 2017, respectiv pentru personalul didactic si didactic-auxiliar si cel din sanatate.”, sustine Guvernul.

Unele salarii s-ar putea miscora

In lipsa unei reglementari pentru bugetarii care nu intra in categoria medicilor sau profesorilor, e posibil sa se aplice prevederile Legii-cadru nr.284/2010, referitoare la salarizarea persoanelor platite din fonduri publice.

Aceasta ar determina micsorarea salariilor pentru unele categorii de angajati.

Datorita deficitului bugetar, vestile nu sunt tocmai bune pentru bugetari

Masurile nu se opresc aici. Pana in martie 2017 cel putin, vestile pentru cei angajati la stat nu sunt tocmai bune:

  • munca suplimentara va fi compensata numai cu timp liber corespunzator;
  • premiile, tichetele de masa, tichetele cadou sau de vacanta nu vor fi acordate;
  • indemnizatiile pentru iesirea la pensie, trecerea in rezerva sau retragere nu vor fi acordate.

Majorarea pensiilor este valabila si pentru militari

Guvernul declara ca majorarea pensiilor este valabila si pentru pensile militarilor.

Conform actului normativ emis, pana la 1 martie 2017 se pastreaza cota de contributie la Pilonul II de pensii, la nivelui lui 2016.

“Neadoptarea acestor masuri ar fi generat la nivelul intregului an un impact asupra veniturilor si cheltuielilor bugetului general consolidat de cca. 49,1 miliarde lei, reprezentand 6,08% din PIB in anul 2017.

In aceste conditii, se depaseste pragul de 3% din PIB pentru deficitul bugetar prevazut de Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, ratificat prin Legea nr.13/2008, ceea ce va determina declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de deficit excesiv”, adauga Guvernul la finalul comunicatului privind masurile stabilite.

 

 

 

Sursa: legestart.ro

Comments

comments

Apelează