Săptămâna de lucru de 4 zile – proiect legislativ de modificare a Codului muncii
Săptămâna de lucru de 4 zile – proiect de modificare a Codului muncii
Probabil că ați auzit deja cu toții despre proiectul de modificare a Codului muncii prin care, un grup de senatori doresc să fie legiferată expres în România săptămâna de lucru de 4 zile.
Potrivit proiectului de lege, care poate fi consultat aici, salariații cu normă întreagă de lucru ar putea să își desfășoare activitatea în cadrul a 4 zile pe săptămână timp în care vor lucra câte 10 ore pe zi. Pentru a funcționa un astfel de program, acordul părților contractului individual de muncă ar fi absolut necesar.
În opinia mea, o astfel de modificare nu ar modifica cu absolut nimic modalitatea de desfășurare a raporturilor de muncă.
Cu titlu preliminar, nu am cum să nu observ faptul că această propunere legislativă nu are la bază niciun fel de studiu cu privire la impactul pe care l-ar avea asupra companiilor, angajaților sau cum va afecta starea de sănătate a acestora. Din păcate nu există niciun studiu minim care să analizeze în ce măsură companiile sau angajații sunt interesați să își desfășoare activitatea timp de 4 zile pe săptămână, 10 ore pe zi.
Și în prezent, Legea nr. 53/2003 – Codul muncii oferă cadrul legal pentru prestarea activității în cadrul programului săptămânal de 40 de ore, câte 10 ore în fiecare zi. Noi, practicienii dreptului muncii, atunci când ne referim la o astfel de modalitate de repartizare a timpului de lucru folosim noțiunea de „săptămâna comprimată de lucru”.
Actualmente, Codul muncii stabilește cu titlu de regulă generală faptul că „Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus”.
De la această regulă se poate deroga, în condițiile legislației muncii, părțile putând stabili și desfășurarea activității în cadrul unor programe individualizate de muncă.
Astfel, potrivit dispozițiilor art. 116 alin. (1) Codul muncii, „Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absența acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern”.
Rezultă așadar că legiuitorul oferă și în prezent posibilitatea părților contractului individual de muncă de a stabili un program individualizat de muncă, în cadrul săptămânii de lucru comprimate.
Iată de ce, propunerile de modificare ale Codului muncii în ceea ce privește săptămâna de lucru de 4 zile sunt redundante și nu aduc nimic nou actualei legislații.
Din punctul meu de vedere, propunerile formulate nu fac altceva decât să se înscrie într-un lung șir de propuneri de modificare fără impact asupra legislației muncii în timp ce, adevăratele probleme ale Codului muncii rămân în continuare ignorate.
Consider că una dintre prioritățile legislative ar trebui să vizeze modificarea Codului muncii în ceea ce privește reintegrarea salariatului în cazul concedierii nelegale. Soluția actuală furnizată de Codul muncii, respectiv reintegrarea salariatului pe postul și funcția avute anterior concedierii, este depășită și generează mari probleme de aplicare. Din perspectiva practică, sancționarea materială (chiar drastică) a angajatorului care dispune în mod nelegal o concediere ar fi soluția care s-ar impune, în detrimentul reintegrării salariatului.
Revenind la săptămâna de lucru de 4 zile, acest concept nu este unul nou, unele state testând sau implementând deja această modalitate de desfășurare a relației de muncă.
Pentru a putea funcționa și pentru a constitui un element de noutate, desfășurarea activităţii în cadrul săptămânii de lucru de 4 zile ar trebui să conducă la diminuarea timpului de lucru săptămânal, de la 40 de ore la 32 de ore, fără majorarea duratei zilnice a timpului de muncă.
De altfel este binecunoscut deja faptul că prestarea activității zilnice mai mult de 6 ore este neproductivă. Astfel, într-un studiu realizat în Suedia, s-a demonstrat faptul că ziua de lucru de 6 ore a condus la o creștere a productivității în rândul angajaților. Or, sub acest aspect, propunerea legislativă înregistrată la Senatul României în data de 03 martie 2022 se opune practic tendințelor de flexibilizare a raporturilor de muncă și creștere a duratei timpului liber de care ar trebui să beneficieze un angajat.
Despre săptămâna comprimată de lucru precum și despre săptămâna de lucru de 4 zile am discutat pe larg în cadrul emisiunii „Referendum” de pe TVR1.
Proiect modificare Codul muncii saptamana de lucru de 4 zile