Sondaj: 20% dintre angajati au primit salarii mai mici din cauza revolutiei fiscale
Trecerea contributiilor in sarcina angajatului a majorat salariile brute doar pentru aproape 80% dintre angajati, ceilalti fiind nevoiti sa primeasca un salariu mai mic.
Majorarea brutului s-a facut fie prin semnarea unui act aditional, fie prin acordarea unor bonusuri, potrivit unui sondaj al platformei Undelucram.ro.
Astfel, dupa centralizarea raspunsurilor, s-a constatat ca pentru 79,45% dintre respondenti, companiile au crescut cuantumul brut al salariului, in vreme ce 24,49% dintre participantii la sondaj au primit o crestere a salariului sub forma de bonusuri. Un procent de 13,27% dintre cei carora li s-au modificat salariile brute spun ca au semnat o clauza care stipuleaza revenirea la salariul brut din decembrie 2017, in cazul in care legislatia va reveni la forma initiala.
La nivel national, 20,55% dintre participantii la sondaj au declarat ca au primit un salariu mai mic, din cauza faptului ca salariul brut fie nu a fost majorat, fie majorarea a fost insuficienta.
Evolutia pe industrii
In industria IT&C, cresterea pentru mentinerea salariului net la nivelul lui decembrie 2017 a fost facuta in cele mai multe dintre cazuri prin acordarea de bonusuri (35,9%).
Cresterea prin act aditional a salariului brut a fost aplicata in cazul a 32,05% dintre angajati, in timp ce 21,79% au primit salarii mai mici pentru luna ianuarie.
In comert, 77,39% dintre angajatii nu au pierdut bani ca urmare a modificarilor legislative, fie prin act aditional fie prin acordarea de bonusuri. Numarul celor care au incasat mai putini bani este insa putin mai mare decat in IT, 22,61%.
Bancile si institutiile financiare au suportat si ele cresterea salariului brut in cazul a 83,57% dintre respondenti. Doar 13,72% au incasat mai putini bani.
Angajatii din productie au avut salariul brut majorat, in cazul a 80% dintre respondenti.
Cel mai bine stau angajatii din industria serviciilor. Aici, aproape toti cei care au raspuns sondajului au declarat ca salariile brute au fost marite pentru a nu fi afectat salariul net, doar 3,13% considerand cresterea insuficienta.
La sondajul efectuat in mediul online au participat 1.048 respondenti, pe website si pagina de Facebook ale platformei Undelucram.ro, in perioada 18 ianuarie – 22 februarie.
Sursa: ziare.com