Sondaj BestJobs: Angajatii romani prefera multinationalele. Cati ar lucra la stat in viitorul apropiat
In ciuda majorarilor salariale repetate din sectorul public, doar trei din zece angajati spun ca ar lua in calcul sa lucreze intr-o institutie de stat in viitorul apropiat,potrivit unui sondaj BestJobs. Cei mai multi angajati, adica 6 din 10, raman interesati de companiile private, in timp ce 9% ar vrea sa lucreze in propria companie. Dintre cei care prefera o cariera in sectorul privat, circa doua treimi considera un job intr-o multinationala ca fiind cel mai potrivit pentru ei, iar un sfert spun ca li se potriveste mai bine o companie de talie mijlocie, in timp ce doar unul din zece ar lucra pentru un start-up. Tot intr-o institutie mare si-ar dori sa lucreze si 73% dintre cei care ar lua in calcul un job la stat in perioada urmatoare, in timp ce 26% ar prefera mai degraba o institutie de stat de dimensiuni mai mici, iar 1% sunt nehotarati.
Daca si-ar schimba jobul in viitorul apropiat, cei mai multi ar lucra, in ordinea relevantei raspunsurilor, in domeniile financiar-contabil, resurse umane, inginerie, administratie publica, logistica, retail si transport, arata sondajul BestJobs.
Asteptari de la noul angajator
In afara de pachetul salarial si de beneficii, principalele aspecte pe care angajatii le-ar lua in considerare la evaluarea unui nou job in perioada urmatoare sunt stabilitatea locului de munca (circa 86% dintre respondenti) si oportunitatile de promovare (circa 85%). Pe locul trei se claseaza reputatia angajatorului (52%), care conteaza mai mult decat oportunitatile de a lucra la nivel international (42%). Brandul angajatorului e important pentru aproximativ 30% dintre respondenti. De asemenea, implicarea sociala (politica de CSR) a angajatorului conteaza pentru circa trei sferturi dintre salariati.
Totodata, intrebati care sunt cele mai importante trei asteptari pe care le au de la angajatorul pentru care ar lucra in viitorul apropiat, angajatii au spus, in cea mai mare parte (57% dintre respondenti), ca vor sa fie tratati cu respect. Totodata, vor sa li se ofere un mediu de lucru placut si prietenos (56%) si sa fie ajutati sa se dezvolte profesional (54,5%). De asemenea, 48,3% ar vrea ca angajatorii sa le ofere un echilibru intre viata profesionala si cea personala, dar sa simta totodata ca munca lor este importanta si contributia lor este valoroasa pentru organizatie (47,8%).
De altfel, bonusurile de performanta sunt cel mai important beneficiu extra-salarial dorit de angajati, conform raspunsurilor oferite de patru din zece respondenti. Doi din zece ar vrea sa poata lucra de la distanta, din confortul propriei case sau din orice alt loc cu conexiune la internet. Pe lista beneficiilor se mai afla transport gratuit (7,5%), pensie privata (5,7%), abonamente la sali de sport sau programe de well-being la birou (cursuri de gatit, wine tasting, meditatii, masaj, cursuri de beauty etc.).
Sursa: Wall-Street.ro