Sondaj: Sute de mii de români riscă să aibă salarii mai mici, de la 1 ianuarie
Sute de mii de români riscă să aibă salarii mai mici, de la 1 ianuarie încolo. E concluzia unui sondaj realizat de Consiliul pentru IMM-uri. 20 la sută dintre întreprinderile mici şi mijlocii se feresc să mărească brutul angajaţilor, de teamă că legislaţia se va schimba din nou. Ca salariile angajaţilor să nu scadă de la 1 ianuarie, angajatorii ar trebui să mărească lefurile brute cu 17 până la 22 de procente. Cele mai multe firme caută soluţii de compromis, spun reprezentanţii IMM-urilor.
Românii ar putea încasa mai puţini bani de anul viitor. 20 la sută dintre firme vor compensa parţial transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, iar 10 la sută vor acorda prime şi bonusuri.
Luna de negocieri nu a fost suficientă, arată acelaşi studiu. 2 din 3 firme nu au luat încă nicio decizie, deşi riscă sancţiuni. Alte companii se tem să crească bruturile angajaţilor, convinse că legislaţia se va schimba din nou, cât de curând.
Ovidiu Nicolescu, reprezentant IMM: „Sunt sute de mii de salariaţi care vor fi afectaţi. Vă daţi seama şi asta că e puţin probabil, se vor da prime în 12 luni.
Ce era aşa de urgent ca într-o lună de zile să iei măsuri care afectează toate firmele din România. Firmele care au avut contracte la export cum mai fac faţă? S-au mărit costurile, există risc de blocaj, de faliment”.
Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor: „Iniţiem contractele de muncă colective, le încheiem, creştem salariile pentru că vom creşte brutul şi apoi zicem că avem legea iniţială, nu putem renegocia un drept câştigat e unul câştigat”.
Se poate ajunge în situaţii în care companiile pot majora salariile preferenţial. Este şi cazul producătorului auto Ford.
Într-un buletin intern, adresat salariaţilor, managementul uzinei condiţionează transferul impozitelor de la angajator la angajat, începând cu anul viitor, de semnarea CCM în forma propusă. Doar că acest nou contract are câteva prevederi cu care salariaţii nu sunt de acord – reducerea unor sporuri şi creşteri salariale diferenţiate între angajaţi în funcţie de vechime.
De la 1 ianuarie, angajaţii Dacia primesc sume compensatorii de 20% pentru ca salariile nete să rămână la nivelul din prezent. Retailerii Kaufland şi Profi vor majora bruturile salariaţilor. Sunt şi categorii de angajaţi pentru care noul an vine cu un salariu mai mic, în ciuda primelor compensatorii. Guvernul vrea să compenseze pierderile companiilor din domeniile IT şi Cercetare, dar şi în cazul firmelor care au angajat persoane cu dizabilităţi.
Ordonanţa de urgenţă care transferă contribuţiile sociale din sarcina angajatorului în cea a salariatului va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018.
Sursa: digi24