Sub 100.000 de români muncesc, cu normă întreagă, pe salarii de 1.000 de euro “în mână”. Peste un sfert dintre ei, la stat
Sub 100.000 dintre românii care au veniturile declarate în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor au muncit, cu normă întreagă, pe salarii de bază cuprinse între aproximativ 4.800 de lei net şi 5.200 de lei net în luna aprilie, potrivit informaţiilor comunicate exclusiv pentru Economica de Inspecţia Muncii. Numărul acestora a crescut cu peste 40% într-un an, arată datele pe care instituţia le-a transmis pentru Economica. Peste un sfert dintre oamenii care încasează, lunar, salarii de bază de circa 1.000 de euro “în mână” lucrează la stat, arată datele trimise exclusiv pentru Economica de Inspecţia Muncii. Aproape 99.000 de români au lucrat în aprilie 2019, cu normă întreagă, pe salarii de bază nete cuprinse între 4.800 de lei şi 5.200 de lei, arată datele pe care Inspecţia Muncii le-a comunicat exclusiv pentru Economica. Numărul lor a crescut cu 40,8% într-un an, reiese din informaţiile transmise pentru Economica de Inspecţia Muncii.
Peste 26% dintre românii care au salarii de bază în jurul valorii de 1.000 de euro net lunar lucrează la stat, a spus Inspecţia Muncii.
Ponderea românilor care lucrează la stat, cu normă întreagă, şi au salarii de bază nete cuprinse între 4.800 de lei şi 5.200 de lei a crescut cu peste 6 puncte procentuale în aprilie 2019 faţă de nivelul aceleiaşi perioade din anul precedent, potrivit datelor pe care Inspecţia Muncii le-a comunicat pentru Economica.
Peste 70% dintre oamenii care au avut salarii de bază nete pentru normă întreagă, situate în jurul valorii de 1.000 de euro, în aprilie 2019, lucrează la angajatori privaţi, conform informaţiilor pe care Inspecţia Muncii le-a transmis pentru Economica.
În constrast, aproape jumătate dintre salariaţii cu normă întreagă încasează salariul minim pe economie.
Economica a arătat deja că aproape jumătate dintre angajaţii cu normă întreagă câştigau, în octombrie 2018, în jurul salariului minim pe economie, potrivit unei statistici preliminare dintr-un studiu amplu privind remunerarea şi dinamica pieţei muncii, la care lucrează Patronatul Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).
Mai precis, 48,14% dintre contractele de muncă cu normă întreagă înregistrate în România corespundeau unui salariu mediu brut aflat în zona salariului minim pe economie, potrivit informaţiilor PIAROM, remise Economica.
Studiul privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare din România, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), este una dintre cele mai riguroase şi aprofundate analize ale pieţei muncii din ţara noastră. Studiul este realizat de experţii PIAROM cu datele Inspecţiei Muncii, Institutului Naţional de Statistică, Eurostat şi Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Studiul complet despre dinamica pieţei muncii în 2018 va fi publicat în curând.
În jur de 830.000 de oameni au salarii nete de peste 2.600 de lei.
La 1 octombrie 2018, doar 15,34% dintre salariaţii cu normă întreagă erau plătiţi cu salarii nete de peste 2.600 de lei, arată o statistică preliminară din analiza pieţei muncii la care lucrează Patronatul Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).
În octombrie 2018 aveam circa 5,4 milioane de contracte individuale de muncă, în regim full time, în Revisal. Numărul contractelor de muncă a crescut cu aproximativ 4% faţă de nivelul din octombrie 2017, se mai arată în studiul PIAROM. Datele prezentate de Economica în acest articol se referă la salariile de bază pentru normă întreagă cuprinse între circa 4.800 de lei net şi 5.200 de lei net în aprilie 2019, respectiv în aprilie 2018, declarate în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor.
Sursa: www.economica.net