fbpx

Contact

Sute de români care muncesc în străinătate fac terapie on-line sau la telefon

Platforma atlashelp.net oferă psihoterapie la distanță, prin video-conferințe, și deja ajută sute de români care lucrează peste hotare. Cei mai mulți sunt românii din Marea Britanie, Germania, Spania și Italia care suferă de depresii și stări de anxietate. Psihiatrul Mihai Bran face terapie la distanță de câțiva ani.

Împreună cu alți specialiști făcuse o platformă de informare despre depresie care a avut succes, însă oamenii care se recunoșteau în simptomatologie voiau mai mult, cereau să vorbească cu un specialist. Așa s-a născut atlashelp.net, o platformă cu 170 de specialiști, psihoterapeuți acreditați, care oferă ședințe de consiliere online. Și asta îi ajută nu doar pe cei care sunt în altă țară, ci mai ales pe românii cărora le este încă rușine să spună că au nevoie de un psiholog. Pe platformă, în primii doi ani de funcționare, peste 600 de români din Marea Britanie, Germania, Spania și Italia au cerut ajutorul pentru stări depresive, tulburări de anxietate, probleme de cuplu, de relaționare. Depresia este principal afecțiune legată de depărtarea de casă și de cei dragi.

Iar depresia nu înseamnă doar o stare pasageră de tristețe care poate fi normală. Un episod depresiv înseamnă cel puțin două săptămâni legate în care persoana respectivă se simte trist, lipsit de chef, nu mai poate funcționa normal, nu poate dormi sau mânca și în unele cazuri, se gândește chiar și la sinucidere. De aceea, specialiștii consideră depresia ca fiind o dizabilitate. Psihiatrul Mihai Bran face terapie la distanță de câțiva ani.

Împreună cu alți specialiști făcuse o platformă de informare despre depresie care a avut succes, însă oamenii care se recunoșteau în simptomatologie voiau mai mult, cereau să vorbească cu un specialist. Așa s-a născut atlashelp.net, o platformă cu 170 de specialiști, psihoterapeuți acreditați, care oferă ședințe de consiliere online. Și asta îi ajută nu doar pe cei care sunt în altă țară, ci mai ales pe românii cărora le este încă rușine să spună că au nevoie de un specialist.

„Psihoterapia la distanță nu diferă ca tehnică de psihoterapia desfășurată în cabinet, este aceeași psihoterapie, cu aceleași tehnice, diferă doar modul în care este livrată, este psihoterapia mediată prin intermediul unui calculator, telefon, ecran. Aceste tipuri de ședințe de consiliere psihologică s-au desfășurat prima dată în SUA. Cercetătorii de acolo au făcut studii care au arătat clar că eficiența ședințelor de psihoterapie online este similară cu a celor din cabinet. Deci nu există mari diferențe”, explică psihiatrul Mihai Bran.

Pe platformă, în primii doi ani de funcționare, peste 600 de români din Marea Britanie, Germania, Spania și Italia au cerut ajutorul pentru stări depresive, tulburări de anxietate, probleme de cuplu, de relaționare.
„Dorul de casă este cauza care provoacă stările depresive, de anxietate, chiar și stările conflictuale din cuplu pentru care acești pacienți, clienți, apelează la serviciile noastre. Este un șoc, o trauma, când îți părăsești familia, mediul unde ai crescut și te-ai dezvoltat, trebuie să te adaptezi noului mediu și atunci riscul de a manifesta stări depresive, anxietate, este mai mare decât la populația generală. Nu este un lucru nou, au fost descrise de mulți ani, însă acum 30-40-50 de ani, fenomenul migrației nu era atât de răspândit”, mai spune Mihai Bran.

Depresia este principal afecțiune legată de depărtarea de casă și de cei dragi.

Iar depresia nu înseamnă doar o stare pasageră de tristețe care poate fi normală. Un episod depresiv înseamnă cel puțin două săptămâni legate în care persoana respectivă se simte trist, lipsit de chef, nu mai poate funcționa normal, nu poate dormi sau mânca și în unele cazuri, se gândește chiar și la sinucidere. De aceea, specialiștii consideră depresia ca fiind o dizabilitate.
„Un pacient depresiv nu mai poate funcționa social, în familie, la locul de muncă. În plus, un pacient cu depresie atrage un cost foarte mare pe care societatea trebuie să-l plătească, nu mai poate merge la muncă, relațiile din familie se deteriorează, pot apărea separări în cuplu, probleme în relația cu copiii, copiii pot simți această stare a părinților”, a mai completat psihiatrul.

Acum aproape 4 milioane de români sunt plecați din România pentru a munci sau trăi în străinătate. Și cu toate că nu este o boală în sine, specialiștii au adunat problemele cu care se confruntă sub denumirea Sindromul Italia.

Sursa: Libertatea

Comments

comments

Apelează