fbpx

Contact

Tarile unde esti platit cel mai mult pentru a nu merge la munca

Cu minim 20 de zile de concediu si alte 14 zile reprezentand sarbatori legale, Romania se afla pe locul 14 din cele 28 de state membre UE in functie de totalul zilelor libere pe care angajatorii sunt obligati sa le plateasca intr-un an. Legislatia muncii este in general uniformizata in Europa, insa exista si tari unde angajatii primesc zile libere platite pentru diverse activitati… precum invatarea limbii nationale. 20 de zile libere platite in fiecare an este minimul absolut care se practica in tarile europene, cifra fiind valabila si in Romania. Potrivit datelor furnizate de Comisia Europeana, cel mai mare numar de zile de concediu platit (28) se inregistreaza in Marea Britanie, insa cifra este “compensata” de un numar mai redus de sarbatori nationale. De notat insa si faptul ca angajatorii din Marea Britanie pot impune salariatilor in ce perioade sa isi ia concediu.

Polonia si Ungaria sunt tarile unde angajatii primesc un numar din ce in ce mai mare de zile libere odata cu inaintarea in varsta.

Astfel, in Polonia, un angajat care a lucrat mai putin de 10 ani are dreptul la 20 de zile libere/an, in vreme ce un angajat care a lucrat peste 10 ani va avea dreptul la 26 de zile libere.

De asemenea, in Ungaria, pe langa obisnuitele 20 de zile de concediu anual, un angajat in varsta de peste 28 de ani are dreptul la alte doua zile/an, in vreme ce un angajat de pese 45 de ani are dreptul la 10 zile bonus de concediu platit.

Luxemburg, una dintre cele mai mici tari din Uniunea Europeana, se remarca printr-un numar ridicat de zile de concediu platit (25 zile/an), dar si prin faptul ca ii obliga pe angajatori sa ofere zile de concediu platit angajatilor care decid sa invete luxemburgheza, una dintre cele trei limbi oficiale din acest stat.

Cele mai multe zile de sarbatori nationale legale (17) sunt in Bulgaria si Cipru. In majoritatea tarilor din UE, aceste zile sunt libere pentru angajati, sau sunt platite dublu. Exceptia este Danemarca, unde desi teoretic exista 13 zile de sarbatori legale, angajatorii nu sunt obligati in niciun fel sa isi scuteasca de la munca angajatii in aceste perioade.

Sursa: wall-street.ro

Comments

comments

Apelează