fbpx

Contact

Topul celor mai mari 20 de pensii speciale ale magistraţilor, parlamentarilor, diplomaţilor şi grefierilor

Cea mai mare pensie specială din ţara noastră se apropie de 74.000 de lei brut lunar şi o primeşte un magistrat pensionat, arată o analiză realizată de Economica. Acestuia i s-ar fi cuvenit o pensie de peste 18 ori mai mică, în funcţie de contribuţie. Şase funcţionari parlamentari pensionaţi iau lunar peste 10.000 de lei brut la pensie, cu toate că ar fi meritat 0 lei, în baza contributivităţii. Cinci foşti diplomaţi primesc lunar aproape 11.000 de lei brut la pensie, deşi li s-ar fi cuvenit 0 lei în funcţie de cât au cotizat la asigurările sociale, reiese din analiza Economica pe baza datelor pe care le-am primit, în exclusivitate, de la Casa Naţională de Pensii.
Peste 9.300 de civili au luat pensie de serviciu în luna iulie. Printre beneficiarii pensiilor de serviciu se numără judecători, procurori, grefieri, piloţi, personal diplomatic şi consular, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, parlamentari, conform legilor în baza cărora li s-au acordat aceste privilegii, despre care Economica a scris, pe larg, aici. Magistraţii pensionari cu cele mai mari 20 de pensii din ţara noastră încasează între 37.000 de lei şi aproape 74.000 de lei brut lunar. 11 dintre ei merită 0 lei la pensie, în funcţie de contribuţia plătită, pe parcursul vieţii profesionale, la sistemul asigurărilor sociale, arată datele primite de Economica de la Casa Naţională de Pensii (CNPP). Cele mai mari 20 de pensii încasate de funcţionarii publici parlamentari sunt cuprinse între 9.700 de lei şi circa 20.000 de lei brut lunar. Şase funcţionari parlamentari pensionaţi iau lunar pensie mai mare de 10.000 de lei brut, cu toate că ar fi meritat 0 lei la pensie, în baza contributivităţii, rezultă din datele comunicate de CNPP pentru Economica.

Cele mai mari 20 de pensii ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţie sunt situate între circa 30.000 de lei şi 39.700 de lei brut lunar, reiese din datele primite de Economica de la CNPP. Cele mai mari 20 de pensii de serviciu încasate de diplomaţii pensionari sunt cuprinse între aproape 11.000 de lei şi 13.000 de lei brut lunar. Cinci foşti diplomaţi primesc lunar aproape 11.000 de lei brut la pensie, deşi ar fi meritat 0 lei în baza contributivităţii, reiese din informaţiile primite de Economica de la Casa Naţională de Pensii. Cele mai mari 20 de pensii ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor pornesc de la 10.500 de lei şi depăşesc 16.000 de lei brut lunar, rezultă din datele primite de Economica de la CNPP. 10 grefieri, dar şi alte categorii de personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor pensionat iau pensii mai mari de 10.000 de lei brut lunar, deşi li s-ar fi cuvenit 0 lei la pensie, în funcţie de cât au contribuit la sistemul asigurărilor sociale, arată datele trimise de CNPP pentru Economica. Citeşte şi: Pensiile de serviciu au “înghiţit” 4,3 miliarde de lei de la bugetul de stat în primul semestru din 2019, cu peste 5% mai mult decât în 2018 Economica vă spune, pe larg, care sunt – defalcat – cele mai mari 20 de pensii de serviciu pe care le iau civilii. Un magistrat încasează lunar aproape 74.000 de lei brut lunar la pensie, deşi i s-ar fi cuvenit nici 4.000 de lei, în funcţie de cât a contribuit, arată o analiză realizată de Economica. Cea mai mare pensie civilă din România este încasată de un magistrat pensionar, reiese din datele comunicate pentru Economica de către Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Acesta a încasat în luna iulie pensie de serviciu brută de 73.890 de lei, potrivit datelor primite de Economica de la CNPP. Magistratul ar fi meritat, în baza contribuţiei plătite la sistemul asigurărilor sociale pe parcursul carierei, pensie de nici 4.000 de lei brut în iulie. Diferenţa dintre cât a primit la pensie în luna iulie şi cât ar fi meritat, în funcţie de contributivitate, adică aproape 70.000 de lei brut, a fost plătită de la Bugetul de Stat, alimentat cu taxele şi impozitele plătite de contribuabilii din ţara noastră, rezultă din informaţiile primite de Economica de la Casa Naţională de Pensii. În topul magistraţilor cu cele mai mari 20 de pensii avem 11 oameni cu pensii cuprinse între 37.000 de lei brut şi circa 44.000 de lei brut lunar, cărora li s-ar fi cuvenit 0 lei la pensie, judecând după cât au cotizat la sistemul asigurărilor sociale pe parcursul carierei.
Parlamentarul cu cea mai mare pensie din ţara noastră ia aproape 20.000 de lei brut lunar. I s-ar fi cuvenit 0 lei la pensie în funcţie de cât a contribuit la sistemul asigurărilor sociale de stat, arată datele trimise exclusiv pentru Economica de oficialii Casei Naţionale de Pensii. A doua cea mai mare pensie de parlamentar depăşeşte 14.000 de lei brut lunar şi e plătită integral tot de la Bugetul de Stat, reiese din informaţiile pe care Economica le-a primit de la CNPP.

Cea mai mare pensie încasată de personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţie se apropie de 40.000 de lei brut lunar. Pensionarul ar fi meritat circa 6.600 de lei brut lunar la pensie, în funcţie de cât a contribuit la sistemul asigurărilor sociale, arată datele trimise pentru Economica de CNPP.

Diplomatul pensionar cu cea mai mare pensie din România ia lunar aproape 13.000 de lei brut. I s-ar fi cuvenit circa 3.600 de lei la pensie, în funcţie de contribuţia virată la asigurările sociale, arată datele trimise pentru Economica de CNPP. Cinci foşti diplomaţi primesc lunar aproape 11.000 de lei brut la pensie, deşi ar fi meritat 0 lei în baza contributivităţii, reiese din informaţiile primite de Economica de la Casa Naţională de Pensii.

10 grefieri, dar şi alte categorii de personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor pensionat iau pensii mai mari de 10.000 de lei brut lunar, deşi li s-ar fi cuvenit 0 lei la pensie, în funcţie de cât au contribuit la sistemul asigurărilor sociale, arată datele trimise de CNPP pentru Economica.

Sursa: www.economica.net

Comments

comments

Apelează