fbpx

Contact

Transparentizarea salariilor, o măsură bună și pentru România?

Salariile sunt încă un subiect tabu, nu numai pe piața din România, dar și în cea din regiune. În legislația națională, Codul Muncii arată în mod clar că „salariul este confidenţial, angajatorul având obligaţia de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidenţialităţii”. Se vorbește în continuare în șoaptă sau deloc despre veniturile salariale și mulți angajați, deși nu li se spune în mod direct să nu discute cu ceilalți colegi despre salariile lor, aleg oricum să nu o facă.

În timp, rigiditatea legislativă, dar și tăcerea acumulată în ani a secretului salarial bine păzit, a dus la diferențe extrem de mari între salariile pe care le câștigă bărbații și cele pe care le încasează femeile.

Salariile, de la tabu la transparență

Pentru a exista o mai mare egalitate de șanse pe piața muncii, Uniunea Europeană a prezentat în această lună o propunere de transparenztizare a salariilor, menită să asigure repsectarea principiului „Muncă egală merită o remunerație egală”. Cu toate că cele mai recente date arată că România se situa în 2019 pe penultimul loc în ceea ce privește diferențele salariale dintre bărbați și femei (mai exact România este pe penultimul loc, înainte de Luxembourg în ceea ce privește diferențele salariale dintre femei și barbati), Gabriela Pleșa, General Manager Global Mobility & Corporate Experts spune că acele diferențe se simt și că astfel de măsură ca cea anunțată de UE ar fi extrem de benefică și în România.

Propunerea legislativă se axează pe două elemente esențiale ale egalității de remunerare: măsuri de asigurare a transparenței salariale pentru lucrători și angajatori, precum și un acces mai bun la justiție pentru victimele discriminării salariale. Această propunere, dacă va fi adoptată, va permite atât angajaților, cât și organizațiilor de coordonare a angajaților din cadrul companiilor un acces mai facil la acțiuni în instanță.

Pași timizi în publicarea salariilor pe platformele de recrutare

În măsură în care va fi adoptată, propunerea UE prevede și ca la publicarea anunțurilor de angajare, managerii să fie transparenți și să publice suma pe care este dispusă să i-o ofere unui candidat care aplică pentru poziția vacantă. Multe companii din România au făcut deja mai mulți pași către o transparentizare a salariilor publicate în anunțurile postate pe platformele de recrutare online. Angajatorii care apelează deja la această măsură au beneficiul de a-i atrage de la bun început doar pe acei candidați care sunt dispuși să ocupe respectiva poziție.

„La nivelul întregii piețe cred că un impact pozitiv ar veni în primul rând din partea candidaților. Nu de puține ori asistăm la procese de recrutare care se prelungesc uneori mai mult decât ar fi necesar sau benefic pentru companie, tocmai din cauza aceasta.

Pretențiile salariale ale candidaților pot să fie mult superioare față de o grilă de salarizare internă pe care o cunosc doar departamentele interne de resurse umane. Pe de altă parte, nu de puține ori poți să asiști la interviuri cu o ofertă net superioară, însă cu așteptări din partea candidaților mai mari în ceea ce privește salariul. Și atunci dacă ai avea o transparentizare ai rezolva de la bun început această problemă, ai scurta automat timpul celor din departamentele de HR pentru un proces de recrutare”, mai explică Gabriela Pleșa.

Sursa: www.wall-street.ro

Comments

comments

Apelează