fbpx

Contact

UE, acord privind drepturile angajaților prin platforme digitale

Miniștrii muncii din UE au decis că cei care lucrează prin intermediul platformelor digitale (Uber, Bolt și altele) sunt din oficiu angajații acestora.

Aceasta garantează drepturile sociale a celor câteva zeci de milioane care au găsit de lucru prin aceste platforme și pe care « angajatorii » refuză adesea să-i încadreze.

Dar acordul este provizoriu fiindcă negocierile cu Parlamentul European urmează să aibă loc. Directiva, care nu este încă definitivă, va garanta drepturile sociale ale acestor angajați ca și puterea lor de negociere.

In acest cadru dinamic al prestațiilor prin intermediul platformelor digitale (ca Uber, Bolt și altele) angajatorii sunt adesea tentați să-i încadreze pe cei care livrează mâncare, colete, etc. ca muncitori independenți.

Salariile sunt mici, drepturile sociale aproape inexistente, munca este adesea anevoioasă. Iar numărul celor care sunt angajați de aceste platforme în UE este în continuă creștere. Se estimează că ei vor fi 45 de milioane în 2025.

In mare, prin directiva în chestiune s-ar asigura faptul că persoanele care lucrează prin intermediul platformelor au – sau pot obține – statutul de angajare corect în baza relației lor reale cu platforma digitală de muncă și au acces la drepturile de muncă și de protecție socială relevante.

S-ar asigura corectitudinea, transparența și responsabilitatea în management prin intermediul algoritmilor în contextul muncii prin platformă.

In fine, s-ar spori transparența, trasabilitatea și gradul de conștientizare cu privire la evoluțiile în activitatea pe platformă și s-ar îmbunătăți aplicarea normelor relevante inclusiv pentru cei care operează transfrontalier.

Sursa: www.rfi.ro

Comments

comments

Apelează