fbpx

Contact

Un numar ingrijorator de plangeri din partea angajatilor, depuse anual la ITM

Anual, Inspectoratul Teritorial de Munca primeste un numar urias de plangeri cu privire la nerespectarea reglementarilor impuse de legislatia muncii.

Salariatii depun cele mai multe plangeri

Majoritatea sesizarilor si petitiilor privind nerespectarea reglementarilor vin de la salariati, iar autoritatea administrativa are destul de putine parghii pentru a le rezolva.

Faptul ca legislatia nu a mai fost modificata din 2011 reprezinta una dintre probleme

Potrivit Inspectorului-sef adjunct ITM, Marilena Balabuti, una dintre principalele probleme pe piata muncii este data de faptul ca legislatia relevanta nu a mai fost modificata din anul 2011.

“Nu au fost facute in ultimul timp modificari legislative cu privire la relatiile de munca si dialogul social, de aceea ne raportam acum, in noiembrie 2016, la un cadru legislativ stabilit in mare parte in perioada 2011. De aceea, este nevoie sa ne gandim, intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat, cum vor arata relatiile de munca in Romania, cum ne dorim sa arate sau cum ne cere piata fortei de munca sa arate.”, declara Marilena Balabuti.

Pentru modificarea contractelor colective de munca este necesar ca ambele parti sa negocieze

Oficialul ITM a mai subliniat ca pentru modificarea contractelor colective de munca, este nevoie de o negociere reala intre partile implicate.

O initiativa civica de modificare a codului Muncii a fost depusa acum doi ani in Parlament

Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS) aminteste ca modificarea depusa in Parlament acum doi ani, privind codul Muncii, inca se discuta in prezent.

In fata avem un proces electoral in Romania. Pot sa spun ca stanga romaneasca a ratat o oportunitate extraordinara in cursul acestui an, avand in Parlament initiativa civica de modificare a Codului muncii si alte proiecte-cheie pe care tot noi le-am dus acolo. Ma refer la Legea negocierilor colective, un proiect de lege al conflictelor de munca — pentru ca stiti ca astazi dreptul la greva este restrictionat in Romania. Nu mai discutam de greve, ci de revolte in Romania. Atata vrem — si suntem in topul mondial in ceea ce priveste instabilitatea fortei de munca si starea conflictuala in relatia dintre angajator si angajat.“, declara Dumitru Costin.

In jur de 15.000-16.000 de plangeri sunt depuse anual la ITM

ITM primeste anual, in jur de 15.000-16.000 de plangeri privind incalcari ale legislatiei muncii, in mare parte din partea salariatilor.

 

Sursa: agerpres.ro

Comments

comments

Apelează