Un român a primit pe oră în 2017 un sfert din câştigul orar mediu în UE, jumătate din câştigul unui grec şi doar 16% din cel al unui german sau francez
Cu o „compensaţie brută pe ora lucrată“ de 5,5 euro, România s-a aflat în 2017 pe penultimul loc în UE, având doar un sfert din compensaţia medie orară la nivelul Uniunii, jumătate din cea primită de angajaţii greci, 54% din cea primită de cehi şi doar 16% din cea primită de francezi sau germani.
Potrivit datelor publicate joi de Eurostat, oficiul de statistică al UE, în 2017 România s-a poziţionat după Bulgaria în topul celor mai mici compensaţii ale angajaţilor pe ora lucrată – 5,1 euro în Bulgaria şi 5,5 euro în România, faţă de media UE de 23,1 euro.
În ciuda creşterilor salariale din ultima vreme, este greu de crezut că ceva se va modifica în viitor, pentru că diferenţele sunt foarte mari.
Polonezii, care sunt pe locul al treilea între cel mai puţin compensaţi salariaţi, au câştigat anul trecut cu 14% pe oră mai mult decât românii, iar ungurii cu 38%.
Faţă de media europeană, compensaţia orară a fost în România la un sfert. Compensaţia orară a unui român a însemnat doar 16% din cea a unui german, francez sau olandez şi 14% din cea a unui danez.
În 2017, indemnizaţia salariatului primită pe ora lucrată a fost în medie de 23,1 euro în UE şi 26,9 euro în zona euro.
În comparaţie cu 2007, remunerarea angajaţilor pe ora lucrătoare a fost mai mare în 2017 în toate statele membre, cu excepţia Greciei, unde a scăzut cu 7% (de la 12,1 la 11,2 euro) şi Regatul Unit (de la 27,3 la 25,5 euro).
Cea mai mare creştere relativă în această perioadă de zece ani a fost înregistrată în Bulgaria (Ă122%), Estonia (Ă67%), Slovacia şi Lituania (ambele Ă62%). În România creşterea a fost de 57%, în Cehia de 36%, în Polonia de 28,5% şi în Ungaria de 18,7%.
Compensaţia medie a salariatului primită pe oră este calculată prin împărţirea datelor conturilor naţionale privind compensaţiile salariaţilor pentru economia totală, care includ salariile, precum şi contribuţiile sociale ale angajatorilor, în funcţie de numărul total de ore lucrate de toţi angajaţii.
Sursa: Ziarul Financiar