fbpx

Contact

Un sondaj BCE realizat în ianuarie în rândul a 74 de companii nonfinanciare arată că acestea se aşteaptă ca majorările medii de salarii să crească de la aproximativ 2% la 3% sau mai mult în acest an

O creştere dramatică a inflaţiei din zona euro a transformat ultima şedinţă a Consiliului Guvernator al Băncii Centrale Europene într-un punct de turnură pentru politica monetară a blocului. Alţi factori care au determinat banca să adopte o poziţie mai „vulturească“ au fost redresarea pieţei muncii, cât şi ultimele mişcări ale Fed şi Boe.

Un factor din spatele schimbării de ton a BCE a fost legat de redresarea rapidă a pieţei muncii de pe urma pandemiei. Şomajul din zona euro a scăzut la un minim record de 7%. Noi dovezi ale revenirii pieţei au venit de la Comisia Europeană, care a dezvăluit că un număr record de companii din sectorul manu­facturier şi al serviciilor se plâng de penurii de muncitori.

Creşterea salariilor din Europa rămâne sub cea din SUA şi UK, însă membrii consiliului BCE par din ce în ce mai convinşi că aceasta va accelera în acest an.

Un sondaj BCE realizat în ianuarie în rândul a 74 companii non-financiare arată că acestea se aşteaptă ca majorările medii de salarii să crească de la aproximativ 2% la 3% sau mai mult în acest an.

Sursa: www.zf.ro

Comments

comments

Apelează