Varsta si discriminarea la angajare
Desi legislatia interzice discriminarea pe criterii de varsta in domeniul muncii, persoanele care au peste 40 de ani se confrunta cu probleme in a-si gasi un loc de munca.
Persoanele care au peste 50 de ani sunt cele mai afectate de somaj
Potrivit datelor ANOFM, la finalul anului 2015, peste 56% dintre somerii din Romania aveau peste 40 de ani si jumatate dintre acestea, implinisera 50 de ani.
“Timp de 5 ani, din 2004 si pana in 2009, m-am zbatut pentru fiecare oportunitate de a lucra pe care am obtinut-o. Acesti ani au insemnat o lupta continua pentru angajare, iar rezultatele eforturilor mele au presupus doar angajamente temporare si nicidecum angajarea mea pe perioada nedeterminata. Am avut norocul, in cele din urma, sa ma angajeze o persoana care stia cum lucrez si nu m-a intrebat de varsta. Din nefericire, angajarea este conditionata de un numar. Din buletin. Sistemul te forteaza sa te pensionezi inainte de vreme, inainte sa doresti asa ceva, cel putin in cazul meu. Faptul ca am 62 de ani nu inseamna ca sunt mai putin capabila decat alte persoane mai tinere cu 20 – 30 de ani,” marturiseste Daniela Draghici, specialista si formatoare in advocacy.
In 2050, varsta medie a populatiei in Romania va fi 49 de ani
Conform unei statistici UN, in 2050, varsta medie a populatiei in Romania va fi 49 de ani, iar la nivel European, mai mult de o treime din populatie va avea peste 60 de ani iar un sfert va depasi 65 de ani.
Se poate lucra eficient la orice varsta
Studiile arata ca se poate lucra eficient la orice varsta, daca angajatorii au strategii pentru a gestiona inaintarea in varsta a angajatilor, mentinand o calitatea buna a vietii, oferindu-le conditii de munca pentru a fi sanatosi si competitivi.
Cum se plateste discrimnarea?
Discriminarea pe criterii de varsta in domeniul muncii este interzisa prin lege in Romania si este sanctionata, conform art. 26 alin. 1 din Ordonanta nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata, cu:
- amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica;
- cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, daca vizeaza un grup de persoane sau o comunitate.
Sursa: cariereonline.ro