fbpx

Contact

Zile libere 2019 – ce obligații au firmele și cum protejezi angajații

Codul Muncii aduce 15 zile de sărbătoare legală pe care angajații români le vor avea libere. Angajații care trebuie să muncească în aceste zile, au dreptul să le recupereze ulterior.

Avantajul pentru angajatori și dezavantajul pentru angajați e că doar 10 zile de sărbătoare legală pică în timpul săptămânii, așadar 5 dintre acestea sunt în weekend și nu contează decât dacă ai program și în timpul finalului de săptămână.

În 2018 am văzut că angajații din domeniul bugetar au primit mai multe zile libere prin conectarea unor zile din timpul săptămânii cu cele libere din weekend.

Zile libere în 2019:
1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române

26 aprilie, 28 – 29 aprilie — Paște ortodox

1 mai — Ziua Muncii

1 iunie – Ziua Copilului

16 iunie (duminică), 17 iunie (luni) — Rusalii

15 august — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie — Sfântul Andrei

1 decembrie — Ziua Națională a României

25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Antreprenorii care au nevoie de angajați la birou în timpul sărbătoarelor legale și nu acordă la momentul respectiv zilele libere sunt obligați prin lege să ofere timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care angajații nu primesc de la angajator zilele libere în perioada corespunzătoare, au dreptul la un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic decât costul unei zile de muncă.

Angajatorii care nu respectă zilele libere legale sau nu oferă sporuri sau recuperarea zilelor libere pot primi amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei în funcție de gravitatea situației.

Sursa: Wall-Street

Comments

comments

Apelează