fbpx

Contact

Ziua 8 de proteste la Finanțe – ANAF: mai aproape de întârzierea plății salariilor bugetarilor

Protestele continuă la Ministerul Finanțelor – ANAF pentru a opta zi consecutiv, informează Sed Lex. Recent a fost declanșat conflictul de muncă care poate duce la grevă generală.

Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe spune că o grevă generală presupune:

-Neplata sau întârzierea plății salariilor către toți angajații sistemului public: sănătate, învățământ, apărare, justiție
-Perturbarea funcționării sistemului bancar și a instituțiilor financiare prin influențarea procesului de creditare, procesare a tranzacțiilor și asigurare a lichidităților
-Impact general general asupra stabilității financiare a persoanelor fizice și companiilor

“Angajații sistemului fiscal nu-și doresc să se ajungă la astfel de repercusiuni, sunt conștienți de necesitatea luării în considerare a intereselor economice generale, dar au convingerea că modernizarea și profesionalizarea sistemului fiscal sunt absolut neccesare pentru atingerea obiectivelor Guvernului”, menționează sursa citată.

Ce-și doresc angajații din Ministerul Finanțelor – ANAF
Una dintre cererile angajaților este legată de egalizarea salariilor – „la muncă egală, salariu egal”.

Conform unor surse din Ministerul Finanțelor, în ANAF și Ministerul Finanțelor ar fi printre cele mai mici salarii pe funcții similare. De-a lungul ultimilor ani, prin diverse acte normative au fost introduse diverse măriri la celelalte instituții, acestea nefiind observate de opinia publică.

Nemulțumirea a pornit din faptul că la Ministerul Finanțelor se văd sumele distribuite către angajații din celelalte instituții.

1000 de angajați din Finanțe au dat în judecată statul și au câștigat. Astfel, au apărut diferențe salariale chiar și în interiorul MF – ANAF în teritoriu. Acum există procese deschise de circa 19.000 de angajați. Așa cum au fost câștigate și celelalte, e posibil să se întâmple la fel și cu acestea, fiind considerată discriminare. Dacă Statul va pierde, ar urma plătească atât costurile de judecată, cât și sumele salariale din urmă.

Informațiile ne-au fost confirmate și de liderul de sindicat Sed Lex – Vasile Marica.

Conform unui document, consultat și de HotNews.ro, ministrul Boloș a semnat un proces verbal în care s-a angajat, printre altele, că:

1. Nu vor exista disponibilizări la nivelul aparatului propriu MF și unităților subordonate.

2. Elaborarea proiectului de ordonanță de urgență, până la 21 august, pentru egalizarea salariilor de bază la nivelul maxim aflat în plată, luând în calcul sentințele judecătorești.

3. Înființarea unui Institut Național de Fiscalitate cu rol în formarea continuă și perfecționarea angajaților din domeniul finanțelor publice.

Alte lucruri pe care le vor sindicaliștii: familie ocupațională distinctă în legea salarizării elaborarea statutului finanțistului.

Sursa: www.hotnews.ro

Comments

comments

Apelează