fbpx

Contact

Directorul Organizaţiei Internaţionale a Muncii vrea combaterea hărţuirii la serviciu

Directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO), Guy Ryder, a cerut luni agenţiei să adopte o Convenţie privind hărţuirea, întâlnind însă o relativă reţinere din partea reprezentanţilor angajatorilor, potrivit AFP. El a făcut acest apel în deschiderea unui congres organizat pentru a marca centenarul ILO. Reprezentanţii guvernelor, angajatorilor şi angajaţilor au început anul trecut, în plin val #MeToo, negocieri asupra unei Convenţii cu caracter obligatoriu – pentru ţările care o ratifică – privind violenţa şi hărţuirea la locul de muncă. ILO speră să finalizeze acest proces în următoarele zile.

‘Adoptând noi norme internaţionale de muncă pentru a pune capăt violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, această conferinţă va permite combaterea abuzurilor’, a declarat Ryder. Companiile vor ca responsabilitatea lor să fie limitată la un cadru precis şi nu foarte larg, a explicat Ryder, citând în special angajatori îngrijoraţi că vor fi traşi la răspundere dacă vor exista hărţuiri între salariaţi de exemplu pe durata transportului spre locul de muncă. Un proiect provizoriu de rezoluţie face referire la abuzuri care se produc în timpul unor ‘călătorii sau deplasări profesionale, de formare, evenimente sau activităţi sociale’.

Textul defineşte de asemenea ‘violenţa şi hărţuirea’ ca ‘o serie de comportamente şi practici inacceptabile care urmăresc să producă, să determine sau sunt susceptibile să cauzeze un prejudiciu psihic, psihologic, sexual sau economic’. Şeful delegaţiei patronale la congresul ILO, sud-africanul Mthunzi Mdwaba, a declarat că susţine o Convenţie cu caracter obligatoriu, dar a atras atenţia că angajatorii nu vor tolera negocieri acolo unde preocupările lor nu vor fi luate în seamă, acuzând anumite delegaţii la ILO, fără a le numi, de ‘răutate inacceptabilă’. ILO, apărută după Primul Război Mondial, în 1919, este singura creaţie a Tratatului de la Versailles care a supravieţuit celui de-Al Doilea Război Mondial. Zeci de şefi de stat şi de guvern, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi premierul rus Dmitri Medvedev, vor lua cuvântul în timpului congresului care se derulează până la 21 iunie.

Sursa: www.dcnews.ro

Comments

comments

Apelează