fbpx

Contact

Importul de angajaţi străini, o posibilă soluţie pentru criza de pe piaţa muncii din România?

Guvernul României a aprobat intrarea în piaţa muncii a 7.000 de muncitori străini în 2018, adică cu 1.500 mai mulţi decât cel prevăzut pentru anul trecut. Ideea este că ţara noastră se confruntă cu un deficit acut de talente, datorat pe de o parte de exodul specialiştilor şi, pe de alta, de faptul că sistemul educaţional nu reuşeşte să ţină pasul cu realitatea din teren. Nu trebuie sa îi ignorăm nici pe cei care pur şi simplu nu vor să muncească, ci să trăiască din ajutoarele sociale. Aşa că am vrut să aflăm daca importul de mână de lucru poate fi o soluţia la acoperirea acestei “găuri”. Un raport al ManPowerGroup arată că România se situează pe locul trei, după Japonia și Taiwan, la deficitul de talente pe piața muncii.

Concret, 72% din angajatorii autohtoni au declarat că au probleme cu recrutarea muncitorilor calificați, inginerilor și operatorilor de producție, procent ce indică cea mai dificilă situaţie raportată vreodată în ţara noastră.

„Deficitul de talente raportat de angajatorii români a ajuns la o extindere fără precedent în istoria studiului din România, ponderea celor care întâmpină dificultăţi fiind dublă faţă de media europeană. În contextul unor intenţii de angajare favorabile, care în 2016 / 2017 şi-au atins şi depăşit deja nivelul istoric de optimism, competiţia pentru competenţele de care angajatorii au nevoie va deveni din ce în ce mai acerbă”, a declarat directorul de marketing pentru Europa în cadrul Manpower, Corina-Bianca Gonteanu, citată în prezentarea studiului publicat anul trecut.

Posturile care se ocupă cel mai greu sunt:

meseriaşi calificaţi
muncitori
ingineri
operatori producţie.
În topul posturilor dificil de ocupat se regăsesc şi şoferii (locul 5), personalul pentru hoteluri şi restaurante (locul 6), programatori (locul 7), vânzători (locul 8), contabili (locul 9) şi manageri (locul 10).

În opinia angajatorilor, principalele motive pentru care există o criza acută de talente sunt:

– lipsa candidaţilor disponibili, adică numărul redus de candidaţi (spun 35% din angajatori)
– lipsa competenţelor specifice rolului (21% din angajatori)
– lipsa de experienţă practică (18%).

Pentru a contracara deficitul de talente, cei mai mulţi angajatori (52%) oferă beneficii şi avantaje suplimentare candidaţilor, 51% investesc în dezvoltarea personalului existent, iar 48% oferă pachete salariale mai mari.

Dar în unele domenii se mai întâmplă un lucru interesant: importul de mână de lucru. Iar cum cererea e tot mai mare în HORECA şi construcţii, numărul muncitorilor străini vor creşte.

“Importul de angajați cred că este acum mai degrabă o oportunitate decât o amenințare pentru România, având în vedere numărul mic, comparativ cu alte ţări”, spune Viorel Panaite, Managing Partner Human Invest & Ken Blanchard Romania, pentru Revista CARIERE.

De exemplu, Germania a decis să integreze valurile de imigranți în scopul acoperiri unei părți a deficitului de pe piață forței de muncă. Şi şi-a asumat un risc, care însă pare că a dat roade, per total.

Conform cifrelor provizorii publicate la începutul anului de Oficiul federal de statistică (Destatis), numărul persoanelor ocupate a crescut cu 1,5% anul trecut până la nivelul record de 44,3 milioane de persoane. Un număr total de 638.000 de locuri de muncă au fost create anul trecut în Germania, cel mai mare din 2007 încoace.

“Creşterea participării pe piaţa muncii şi un aflux de muncitori străini au contracarat impactul negativ al evoluţiilor demografice asupra gradului de ocupare”, se arată într-un comunicat de presă al Destatis.

Per ansamblu, rata şomajului în Germania, a scăzut până la 3,7% în 2017, de asemenea cel mai scăzut nivel de după reunificarea Germaniei în 1990.

Evoluţia favorabilă a pieţei muncii este rezultatul creşterii robuste a Produsului Intern Brut al ţării timp de opt ani la rând. Potrivit institutului Ifo, economia Germaniei ar urma să înregistreze o creştere peste medie de 2,6% în 2018, în timp ce gradul de ocupare va ajunge la 44,8 milioane persoane în acest an şi la 45,2 milioane DE persoane în 2019.

Sursa: cariereonline.ro

Comments

comments

Apelează