fbpx

Contact

Indemnizația de somaj in caz de concediere

Concediere este ca un cutremur. Trebuie sa fii pregatit pentru ca nu știi cind va lovi. Și pentru marea majoritate a salariatilor, intr-o piata a muncii extrem de instabila, cutremurul numit concediere va lovi. Iar cind va lovi, este recomandat ca salariatul sa aiba o imagine cit mai clara si completa asupra drepturilor sale, ceea ce ii este permis și ce nu ii este permis, pe ce se va putea baza in cazul desfacerii contractului individual de munca.

Or, unul dintre drepturile de care poate beneficia salariatul concediat in reprezinta indemnizatia de șomaj.

Pentru a putea beneficia de indemnizatia de șomaj este necesar sa indeplinești cumulativ urmatoarele conditii:

  • sa fi realizat un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare inregistrarii cererii la Agentia pentru ocuparea fortei de munca competenta;
  • sa fii in cautarea unui loc de munca;
  • sa fii apt din punct de vedere fizic și psihic de a presta munca;
  • sa nu ai un loc de munca, sa nu realizezi venituri sau, daca realizezi venituri din activitati autorizate, acestea sa fie mai mici decit valoarea indicatorului social de referinta “ISR” ( la data postarii acestui articol, valoare ISR era de 500 lei);
  • sa fii disponibil sa incepi activitatea in cazul in cazul in care gasești un loc de munca;
  • sa nu indeplinești conditiile de pensionare.

In plus, pentru a beneficia de ajutorul de șomaj, este necesar ca raporturile de munca sa fi incetat din motive neimputabile tie.

Trebuie acordata o atentie sporita  modului in care are loc incetarea raporturilor de munca. In acest sens, trebuie subliniat faptul ca nu beneficiezi de șomaj in situatia in care ai fost concediat disciplinar, ti-ai dat demisia sau ai incetat raporturile de munca prin acordul partilor (art. 55 lit. b) Codul muncii)

Așadar, trebuie sa verifici cu atentie modalitatea in care are loc incetarea raporturilor de munca, intelegerea amiabila cu angajatorul punindu-te in situatia de a nu mai beneficia de dreptul de șomaj. Cu alte cuvinte, in cadrul intelegerii cu angajatorul ar fi recomandat fie sa negociezi un pachet compensatoriu care sa includa și contravaloarea dreptului de șomaj (situatie des intilnita in practica) fie sa ii soliciti ca, formal, incetarea raporturilor de munca sa se faca in urma desfiintarii locului de munca (situatie mai rar intilnita avind in vedere riscul pe care și-l asuma angajatorul de a-i fi contestata in instanta masura concedierii).

Nici demisia nu te pune in situatia de a beneficia de indemnizatia de șomaj. Așadar, atunci cind iei in calcul posibilitatea incetarii raporturilor de munca din propria initiativa, trebuie sa știi ca acest lucru cind alegi sa pui capat contractului individual de munca.

In ceea ce privește cuantumul indemnizatiei de șomaj, acesta reprezinta o suma acordata lunar, al carei cuantum se stabilește diferentiat, in functie de durata stagiului de cotizare.

  • Astfel, persoanele cu stagiu de cotizare de cel putin un an primesc o indemnizatie de șomaj calculata ca procent din ISR, respectiv 75% din suma de 500 lei.
  • Persoanele cu stagiu de cotizare de cel putin 3 ani primesc o suma egala cu 75% din ISR la care se adauga  procentul de 5% calculat din media salariului de baza lunar brut, pe ultimele 12 luni de cotizare;
  • Persoanele cu stagiu de cotizare de cel putin 10 ani primesc o suma egala cu 75% din ISR la care se adauga procentul 7% calculat din media salariului de baza lunar brut, pe ultimele 12 luni de cotizare;
  • Persoanele cu stagiu de cotizare de cel putin 20 ani primesc o suma egala cu 75% din ISR la care se adauga procentul 10% calculat din media salariului de baza lunar brut, pe ultimele 12 luni de cotizare.

Referitor la durata perioadei in care vei beneficia de ajutorul de șomaj, aceasta poate varia in functie de durata stagiului de cotizare, respectiv:

  • 6 luni, daca ai un stagiu de cotizare de cel putin un an;
  • 9 luni, daca stagiul de cotizare este de cel putin 5 ani;
  • 12 luni, daca ai un stagiu de cotizare ce depașește 10 ani.

Nu trebuie ignorat faptul ca refuzul ocuparii unui loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca organizate atrage incetarea acordarii indemnizatiei.

 

Av. Răzvan Vasiliu

Comments

comments

Apelează