fbpx

Contact

Manager în România: Cauți 6 luni până găsești angajatul potrivit

48% dintre managerii și antreprenorii din țara noastră afirmă că reușesc să găsească destul de greu angajați, iar 45% dintre ei susțin că au nevoie de un interval cuprins între o lună și șase luni pentru a găsi angajatul potrivit, arată studiul ”Automatizarea în companiile românești”, realizat de compania iVox pentru Universal Robots, inventatorul roboților colaborativi, denumiți și coboți.

Managerii şi antreprenorii se bazează tot mai mult pe soluţiile de automatizare şi robotizare pentru a creşte producţia şi a scădea costurile, în condiţiile în care angajaţii potriviţi se găsesc din ce în ce mai greu.

Dintre respondenţii studiului iVox, 48,7% sunt de părere că este destul de dificil să recruteze personal pentru afacerea lor, durata medie a unei angajări fiind cuprinsă între 1-3 luni (27,3%) sau 3-6 luni (18,3 luni). 15% din respondenţi au afirmat că durează peste un an să găsească un lucrător potrivit pentru jobul disponibil, 7% au afirmat că nu mai găsesc angajaţi pentru posturile disponibile. Instruirea unui muncitor necalificat durând până la 3 luni (în 29,7% dintre cazuri), respectiv 6 luni (28%), cu o fluctuaţie de personal anuală de sub 5% (43,3%).

Cea mai folosită soluţie de automatizare, în domeniul industrial, este cea de inspecţie a calităţii produselor fabricate (24,6%) şi de sudură / lipire (24,1%), iar, în cel al serviciilor, cel mai folosit soft este cel de contabilitate (57%), urmat de cel de gestionare a stocurilor (41%).

Cel mai recent raport al Federaţiei Internaţionale pentru Robotică estimează pentru 2017 o creştere de 18%, în ceea ce priveşte instalarea de echipamente robotice industriale, respectiv de circa 15%, pentru intervalul 2018-2020.

O creştere economică globală ce a depăşit previziunile, accelerarea ciclurilor economice, diversificarea crescândă a cererii, precum şi emergenţa şi aşteptata extindere a utilizării conceptelor din categoria „Industry 4.0” constituie premisele acestei estimări.

Autorii raportului consideră ”colaborarea om-robot” drept tendinţa dominantă a următorilor ani, iar beneficiile acestei soluţii se alătura celor deja apreciate de către piaţă – simplificarea proceselor, uşurinţa în instalare şi utilizare, greutatea redusă, mobilitatea şi preţul accesibil.

Sursa: Capital

Comments

comments

Apelează