fbpx

Contact

Milioane de romani au plecat în străinătate pentru că la ţară nu există joburi private

Aproximativ 2,5 milioane de români au emigrat pe perioadă înde­lungată Trei milioane de oameni din zonele defavorizate au plecat la muncă în străinătate în ultimii ani, iar un alt milion de persoane s-au mutat în oraşele mari, unde există investiţii, lăsând în urmă sate şi oraşe depopulate, pentru care nu există soluţii de dezvoltare.

Există tensiuni foarte mari pe piaţa forţei de muncă din România, deoarece există o polarizare foarte mare în ceea ce priveşte numărul de locuri de muncă şi nivelul salarial din Bucureşti şi oraşele mari din Transilvania versus restul ţării.

„Jumătate de Românie este complet neproductivă. Mă refer la mediul rural, la Moldova, la Muntenia, care nici nu pot fi numite zone europene. PIB-ul din aceste zone este format tot din taxele plătite în oraşele mari, Bucureşti şi alte oraşe mari din Transilvania, transmise acolo prin diverse mecanisme, fie că sunt subvenţii sau pensii. Nu există joburi private în aceste zone, nu există taxe plătite la bugetele locale. Iar acolo a apărut problema depopulării: 3 milioane de oameni au plecat în străinătate, iar un alt milion s-a mutat în oraşele mari“, a explicat Andrei Caramitru, partener în cadrul firmei de consultanţă în management Boston Consulting Group. El a fost prezent la ZF HR Trends, evenimentul anual organizat de ZF şi destinat pieţei muncii.

În opinia lui, această depopulare a zonelor care, teoretic, ar trebui ajutate să se dezvolte face imposibilă dezvoltarea, pentru că fără forţă de muncă disponibilă economia acestor zone nu poate să prospere.din ţară şi alţi circa 500.000 au plecat pe termen scurt în alte ţări în ulti­mul deceniu, pentru a obţine salarii mai mari, dar şi pentru că nu aveau lo­curi de muncă disponibile în locali­tăţile din care proveneau. Numai în 2015, ultimul an pentru care există date, au plecat circa 190.000 de români în străinătate, număr în uşoară creştere faţă de anul anterior. Cel mai mare val de migraţie externă a fost însă în 2007, primul an de după intrarea României în Uniuniea Euro­peană, când jumătate de milion de ro­mâni au plecat la muncă în străinătate.

Sursa: Ziarul Financiar

Comments

comments

Apelează