fbpx

Contact

Ministerul Muncii vrea să introducă munca subdeclarată în Codul Muncii și demarează o campanie națională de control în domeniile susceptibile de utilizare a muncii nedeclarate și subdeclarate

Codul muncii

Ministerul Muncii a inițiat prin Inspecția Muncii un plan de măsuri și o campanie națională de verificare pentru reducerea muncii la negru și a muncii subdeclarate.
Din date oficiale rezultă că România este pe primul loc în Europa la număr de angajați plătiți cu salariul minim, în ultimii aproape 10 ani crescând de aproape 5 ori numărul contractelor de muncă cu salariul minim, de la 0,35 mil contracte plătite minim în 2011, la 1,2-1,3 mil contracte în 2020.

Potrivit Inspecției Muncii, din ianuarie până acum, numărul de noi locuri de muncă a crescut cu 120 000 – adică 120 000 de persoane au intrat pe piața muncii, iar dintre acestea aproape 47 000 sunt plătite cu salariul minim (aproximativ 40%).

Semnalul pe care Ministerul vrea să îl dea este că trebuie stopată utilizarea salariului minim ca o formă incorectă de plată a angajaților.

În acest sens, Ministerul anunță mai multe tipuri de măsuri:
Campanie de informare:
– Este important să prevenim, nu doar să sancționăm – de aceea vom intensifica activitatea de informare adresată atât angajatorilor, cât și angajaților.
Modificări legislative:
– Definirea muncii subdeclarate în Codul Muncii și reglementarea ei drept contravenție (amendă de 10 000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situație);
– Simplificarea declarației de propria răspundere pe care o completează angajatul în momentul controlului – fișa de identificare, prin declararea DOAR a salariului net.
Campanii naționale de control în domeniile susceptibile de utilizare a muncii nedeclarate și subdeclarate. O astfel de campanie se va desfășura din data de 30 august până în 17 decembrie 2021 în următoarele domenii: construcții, fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase, protecție și pază, depozite, service-uri și spălătorii, comerț, notariat, birouri de avocatură, arhitectură.
Intensificarea colaborării cu toate instituțiile care pot contribui la combaterea muncii nedeclarate (ANAF, Direcția Generală Antifraudă Fiscală, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române). Extrem de important este să avem baze de date interoperabile cu celelalte instituții implicate în diminuarea muncii subdeclarate și nedeclarate.

În primele șapte luni ale acestui an, Inspecția Muncii a aplicat amenzi în valoare de peste 51 de milioane de lei pentru muncă nedeclarată, a desfășurat 40 000 de controale și a identificat peste 3 300 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată. Anul trecut, valoarea amenzilor aplicate în acest domeniu a fost de 101 milioane de lei.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va solicita ANAF să precizeze care este gradul de colectare a amenzilor aplicate de Inspecția Muncii, pentru a avea o imagine completă asupra eficienței controalelor realizate de această instituție.

Sursa: Ministerul Muncii si Protectiei Sociale

Comments

comments

Apelează