fbpx

Contact

Numirea comisiei de cercetare disciplinara

In vederea efectuării cercetării disciplinare, angajatorul imputerniceste una sau mai multe persoane sa faca demersurile necesare pentru a stabili daca faptele imputate salariatului prin referatul de anuntare a abaterii disciplinare reprezinta incalcari ale disciplinei muncii.

Cine numeste comisia de cercetare disciplinara

Potrivit Codului muncii, angajatorul numeste comisia de cercetare disciplinara. Cu alte cuvinte, prerogativa numirii comisiei apartine reprezentantului legal sau oricarei alte persoane mandatate in acest scop de catre reprezentantul legal al angajatorului.

Decizia de numire a comisiei

Desi legislatia nu o impune in mod expres, numirea comisiei de cercetare disciplinara trebuie sa se materializeze printr-un inscris (decizie) in care angajatorul trebuie sa indice membrii comisiei, astfel incat acestia sa fie usor de individualizat.
Forma scrisa a deciziei de numire a comisiei este importanta pentru a se putea proba pe de o parte mandatul acordat si, pe de alta parte pentru a se face dovada persoanelor imputernicite sa efectueze cercetarea disciplinara.
Decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara se comunica fiecarui membru pentru a fi pusa in practica.

Cine face parte din comisia de cercetare disciplinara

In ceea ce priveste componenta comisiei de cercetare disciplinara, aceasta ramane la latitudinea angajatorului. Din comisie pot face parte atat colegii salariatului cercetat disciplinar cat si terte persoana care nu se afla in raporturi de subordonare sau colaborare cu salariatul cercetat.
De asemenea, din comisie poate face parte unul sau mai multi avocati, numiti prin decizia angajatorului sau poate fi alcatuita exclusiv din avocati.
De asemenea, desi nu este interzis, din ratiuni ce tin de practica, nu recomand ca din comisia de cercetare disciplinara sa faca parte persoana care a sesizat abaterea disciplinara (si care ar putea fi acuzata de subiectivism), sau martorii la incident ori persoana care va decide sanctiunea ce se va aplica in cazul in care in urma cercetarii disciplinare se retine vinovatia salariatului.

Numarul de membri ai comisiei

Una dintre desele dileme ale angajatorului este numarul de membri pe care trebuie sa il aiba comisia de cercetare disciplinara.
In absenta unei dispozitii exprese, comisia de cercetare disciplinara poate fi alcatuita din cel putin o persoana, iar in conditiile in care nu exista un numar maxim de membri impus de lege, numarul concret este la latitudinea angajatorului.
Nu are importanta daca din comisie face parte un numar par sau impar de persoane.
Totusi, pentru a nu exista dubii in ceea ce priveste propunerea de sanctionare (daca este cazul), recomandabil este ca in comisie sa fie numit un numar impar de persoane, astfel incat, daca la finalul cercetarii disciplinare, nu exista un consens in ceea ce priveste viovatia salariatului, sa prevaleze opinia majoritatii membrilor comisiei .

Sediul materiei

Desi lacunara in aceasta privinta, legislatia muncii contine prevederi referitoare la comisia de cercetare disciplinara in cuprinsul dispozitiilor art. 251 alin. (2) Codul muncii.

ATENTIE

La numirea comisiei de cercetare disciplinara trebuie avute in vedere si prevederile interne (Regulament intern, procedura de cercetare disciplinara, etc.) ale angajatorului, intrucat, este posibil ca aceste acte sa cuprinda anumite reguli in ceea ce priveste desemnarea sau componenta comisiei de cercetare disciplinara, ca de exemplu:

  • din comisie sa faca parte in mod obligatoriu superiorul salariatului cercetat disciplinar;
  • din comisie sa faca parte un reprezentant al sindicatului din care face parte salariatul cercetat disciplinar (dispozitie care mult timp a fost preluata in contractele colective la nivel de unitate de la contractele colective incheiate la nivel superior) sau un reprezentant al salariatilor;
  • comisia sa fie alcatuita dintr-un anumit numar determinat de persoane, etc.

 

Mai multe detalii legate de cercetarea disciplinară puteti găsi accesând acest link.

 

Av. dr. Razvan Vasiliu

Comments

comments

Apelează