fbpx

Contact

Referatul de anuntare a abaterii disciplinare

Ce este referatul de anuntare a abaterii disciplinare

Referatul de anuntare a abaterii disciplinare reprezinta actul prin care angajatorului i se aduce la cunostinta savarsirea de catre salariat a unei fapte ce poate constitui abatere disciplinara. Odată cu întocmirea referatului de anuntare a abaterii disciplinare, se pune in miscare procedura cercetarii disciplinare ce il vizeaza pe salariat, procedura ce se va finaliza fie cu sanctionarea acestuia fie cu exonerarea sa de raspundere disciplinara.

Cine intocmeste referatul de anuntare a abaterii disciplinare

Referatul de anuntare a abaterii disciplinare este intocmit de orice persoana care a luat la cunostinta de savarsirea unor fapte care, in opinia sa, pot constitui abateri de la regulile de disciplina muncii. Asadar, referatul de anuntare a abaterii disciplinare poate fi intocmit de superiorul ierarhic, colegi ai salariatului sau terte persoane (clienti, colaboratori, etc). Asadar, legislatia muncii nu impune ca persoana care intocmeste referatul de anuntare a abaterii disciplinare sa aibă vreo calitate sau sa se afle in vreun raport de subordonare cu salariatul care a savarsit fapte susceptibile de a constitui abateri disciplinare.

Forma referatului de anuntare a abaterii disciplinare

Legea nu impune un anumit formalism in ceea ce priveste forma pe care trebuie sa o imbrace referatul de anuntare a abaterii disciplinare.
Totuși, referatul de anuntare a abaterii disciplinare trebuie sa cuprinda suficiente elemenete care sa permita pe de o parte identificarea salariatului care a savarsit faptele presupuse a fi abateri disciplianre (nume, prenume, functie, etc) si, pe de alta parte, trebuie sa cuprinda o minima descriere a faptelor imputate salariatului pentru a se putea stabili situatia de fapt si actiunile sau inactiunile acestuia care conduc la intocmirea referatului.

Mai multe detalii legate de cercetarea disciplinară puteti găsi accesând acest link.

Av. dr. Razvan Vasiliu

Comments

comments

Apelează