fbpx

Contact

Optimismul românilor pentru găsirea unui loc de muncă – la cote maxime. Job în mai puțin de 3 luni, cu zero concesii

Candidații și-au recâștigat încrederea în piața muncii și sunt mai curajoși la capitolul schimbări în carieră.

Optimismul lor este la cote ridicate, similare cu perioada prepandemică: peste 74% dintre respondenții unui sondaj cred că ar reuși să se angajeze în mai puțin de 3 luni de când ar începe un proces de schimbare a jobului. Dintre aceștia, mai bine de jumătate cred că ar putea să găsească locul de muncă pe care și-l doresc în mai puțin de o lună, conform eJobs.

Cifrele confirmă revenirea pe care a cunoscut-o piața muncii în acest an, după un 2020 plin de incertitudini și temeri.
Încrederea candidaților în forțele proprii este evidențiată nu doar din optimismul lor, ci și din fermitatea acestora în a face compromisuri pentru un loc de muncă mai bun.

Astfel, 46% dintre ei nu ar face nicio concesie: nu ar accepta sub nicio formă un salariu mai mic, nu s-ar reloca pentru o oportunitate profesională mai bună și nici nu ar lua în calcul un job departe de domiciliu. Totuși, 31% dintre candidați ar face o reconversie profesională dacă ar găsi un job cu perspective mai bune, 13% ar accepta chiar un salariu mai mic dacă noul loc de muncă ar fi mai aproape de casă, iar 10% ar fi dispuși să-și schimbe domiciliul.

Feedback-ul rămâne o coordonată importantă pentru candidați: 58% dintre ei își doresc să primească un răspuns după discuția cu angajatorul, chiar dacă acesta este negativ. 27% spun că îi deranjează să primească întrebări clișeu sau să fie întrebați de viața lor personală la interviu, în timp ce atitudinea distantă a recrutorului, durata prea mare sau faptul că nu reușesc să afle toate informațiile pe care și le doresc creează frustrări pentru 15% dintre candidați.

În ceea ce privește așteptările salariale ale candidaților, deși pentru majoritatea nivelurilor de senioritate acestea sunt calibrate la nivelul pieței muncii, în cazul candidaților fără experiență lucrurile se schimbă. Astfel, cei cu zero experiență cred că merită un salariu de 2.500-3.000 de lei pe lună, mai mare decât cei care au deja 1-2 ani de experiență pe piața muncii și care cred că sunt îndreptățiți la 2.000-2.500 de lei pe lună.

În prima lună la locul de muncă, 48% dintre candidați doresc să fie ghidați de managerul lor sau de colegi cu experiență și să aibă un plan clar, pe pași, de integrare în echipă. În același timp, pentru 14% dintre ei, nevoia de feedback nu încetează odată cu angajarea, căci își doresc ca în prima lună la un job nou să poată să-l ofere, dar și să-l primească.

Studiul a fost derulat în perioada 18 octombrie-5 noiembrie a acestui an, pe un eșantion de peste 1.213 de respondenți cu vârste cuprinse între 18 și peste 55 de ani.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează