fbpx

Contact

Sancţiunea aplicabilă pentru depistarea muncii subdeclarate este între 8.000 şi 10.000 de lei pe salariat

avocat dreptul muncii

Depistarea muncii subdeclarate va fi sancţionată cu sume cuprinse între 8.000 şi 10.000 de lei pentru fiecare salariat, potrivit modificărilor aduse Codului Muncii aprobate luni de Guvern, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

“Măsura majorării salariului brut este strâns legată de o altă măsură adoptată astăzi şi anume modificarea Codului Muncii, prin care definim munca subdeclarată şi introducem ca şi contravenţii folosirea muncii subdeclarate. În România există un fenomen îngrijorător cu privire la munca la gri, care, pe de o parte, disimulează contractele pe termen lung cu contracte pe termen scurt şi aceste contracte care conţin şi altfel plăţi, în plic cum s-ar spune, şi cum se foloseşte în momentul de faţă dăunează tuturor părţilor implicate în contractul de muncă – angajator, angajat şi de asemenea bugetul statului”, a spus Turcan.

Ea a precizat că au fost introduse în Codul muncii şi sancţiuni pentru munca subdeclarată, dar şi pentru depăşirea termenului stabilit în contract pentru plata salariului.

“Aşadar am definit munca subdeclarată, sancţiunea aplicabilă pentru depistarea muncii subdeclarate este între 8.000 şi 10.000 de lei pentru fiecare salariat. În acelaşi timp am extins perioada de compensare a muncii suplimentare prin zilele libere plătite de la 60 la 90 de zile pentru a evita blocarea desfăşurării raporturilor de muncă a agenţilor economici şi a flexibiliza raporturile de muncă. În cazul în care angajatorul depăşeşte cu mai mult de o lună termenul stabilit în contract pentru plata salariului, sancţiunea prevăzută este între 5.000 şi 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul şi de asemenea sancţionăm şi întârzierea la plata a salariului din partea angajatorilor”, a transmis şeful de la Muncă.

Sursa: Agerpres

Comments

comments

Apelează