Stimulentul de insertie
Stimulentul de inserție
De cele mai multe ori, stimulentul de inserție este privit strict ca un câștig material, respectiv o sumă de bani pe care o primește beneficiarul pentru că revine la serviciu mai înainte de terminarea concediului pentru creșterea copilului.
În realitate, stimulentul e inserție, reprezintă mai mult și, poate conferi beneficiarului o protecție împotriva încetării raporturilor de muncă.
Astfel, potrivit dispozițiilor art. 25 alin. (2) lit. b) din O.U. G. nr. 111/2020 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, „Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul: …b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (1)”.
Condiții pentru a beneficia de stimulentul de inserție
Pentru a putea beneficia de stimulentul de inserție, este necesară îndeplinirea cumulativă a două condiții:
- persoana solicitantă să revină la serviciu înainte ca cel mic să împlinească vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap,
- persoana solicitantă să realizeze venituri supuse impozitării.
Perioada de acordare a stimulentului de inserție
Pentru persoanele care obțin venituri supuse impozitului, cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, stimulentul de inserție se acordă astfel:
- a) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
- b) până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap, fără a beneficia în această perioadă de prevederile art. 31 alin. (1) și (2).
Interdicția concedierii salariatului pe perioada stimulentului de inserție
În ciuda unor păreri exprimate chiar în mod public, îmbrățișate în mod nefericit de către angajatori, pe perioada în care salariatul beneficiază de stimulentul de inserție, concedierea acestuia este interzisă.
Contestarea deciziei de concediere pe perioada în care salariatul beneficiază de stimulentul de inserție va fi, cel mai probabil admisă de către instanța de judecată sesizată.
Importanța momentului revenirii la serviciu a beneficiarului
Momentul reluării raportului de muncă este foarte important întrucât, acest moment va decide perioada de timp pentru care vei beneficia de stimulentul de inserție.
Astfel, dacă beneficiarul alege să revină la locul de muncă cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, va beneficia de stimulentul de inserție până la data la care copilul împlinește vârsta de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu handicap.
În acest caz, interdicția concedierii salariatului operează până la data la care copilul împlinește vârsta de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu handicap.
În cazul în care beneficiarul nu revine la serviciu cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, va beneficia de stimulentul de inserție până la data la care copilul împlinește vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Valoarea stimulentului de inserție
Începând cu drepturile lunii aprilie 2017, cuantumul stimulentului de inserție este de 650 lei.
Mai multe detalii referitoare la drepturile și obligațiile părinților angajatorului puteți găsi în cartea „Protecția maternității la locul de muncă” pe care o puteți achiziționa de pe site-ul Editurii Rosetti, Librăria Cărturești, Libraria Mihai Eminescu sau Emag.