fbpx

Contact

Stimulentul de insertie

[vc_row][vc_column][vc_column_text]IMPORTANT: Acest articol contine informatii ce nu mai sunt de actualitate incepand cu data de30.06.2016. Pentru a fi la curent cu modificarile aduse de Legea nr. 66/2016 puteti consulta materialul care trateaza pe larg aceste modificari: http://vasiliumiclea.ro/modificarile-aduse-oug-1112010-privind-concediul-si-indemnizatia-lunara-pentru-cresterea-copiilor/ [/vc_column_text][vc_column_text]

Stimulentul de insertie reprezinta acel ajutor pe care il primeste parintele care renunta la dreptul sau de a beneficia de concediul de crestere si ingrijire a copilului si care isi reia activitatea, realizand venituri supuse impozitarii.

Cine beneficiaza de stimulentul de insertie

De stimulentul de insertie beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului obtin venituri supuse impozitarii.

De asemenea, mai pot beneficia de stimulentul de insertie una dintre persoanele care a adoptat copilul, ori careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament sau in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai, precum si persoana care a fost numita tutore al copilului.

Perioada pentru care se poate acorda stimulentul de insertie

Aceasta perioada poate sa varieze in functie de tipul de concediu pentru cresterea copilului pentru care a optat solicitantul acordarii stimulentului.

Astfel, pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, daca aceste persoane obtin venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul se acorda pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

Pentru persoanele care au optat pentru concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, daca aceste persoane obtin venituri supuse impozitului, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul se acorda pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani.

Consider ca in cazul acestei categorii de beneficiari, daca veniturile supuse impozitarii se realizeaza si inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an, stimulentul de insertie se poate acorda numai de la data la care copilul implineste varsta de 1 an, putand fi platit pana la momentul la care copilul implineste varsta de 2 ani.

In cazul persoanelor care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la 3 ani, acestea pot beneficia de stimulentul de insertie oricand, pe intreaga durata, dar nu mai mult de data la care copilul implineste varsta de 3 ani.

Avantajul de a beneficia de stimulentul de insertie

Pe langa aspectul financiar pe care il presupune stimulentul de insertie, poate principalul avantaj al persoanei beneficiare il reprezinta interdictia de concediere pe perioada in care se acorda acest stimulent.

Astfel, legiuitorul roman a inserat in cuprinsul O.U.G. 111/2010 interdictia expresa de a dispune incetarea raporturilor de munca sau de serviciu pentru salariatul/salariata care beneficiaza de stimulentul de insertie, pe toata perioada acordarii acesteia.

Aceasta interdictie nu se aplica in cazul concedierii determinata de reorganizarea judiciara sau falimentul angajatorului.

Cum se obtine stimulentul de insertie

Stimulentul de insertie se acorda pe baza solicitarii persoanei interesate sa benefcieze de acest drept.

Persoana doritoare are obligatia de a depune o cerere scrisa la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.

Cererea de acordare a stimulentului de insertie va trebui in mod obligatoriu sa fie insotita de:

 • copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;
 • actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul;
 • actele doveditoare care sa ateste indeplinirea conditiei privitoare la realizarea veniturilor supuse impozitarii in perioada de 12 luni anterioara nasterii copilului sau a existentei unor situatii asimilate acestei perioade;
 • dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
 • orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.

Valoarea stimulentului de insertie

Stimulentul de insertie se calculeaza in functie de valoarea indicatorului social de referinta (ISR), a carui valoare este stabilita in prezent la 500 lei.

Suspendarea platii stimulentului de insertie

Suspendarea platii stimulentului de insertie se suspenda incepand cu ziua urmatoarei celei in care se constata ca:

 • beneficiarul este decazut din drepturile parintesti;
 • beneficiarul este indepartat, conform legii, de la exercitarea tutelei;
 • beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea incredintarii copilului spre adoptie;
 • beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea mentinerii masurii de plasament;
 • beneficiarul executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile;
 • copilul este abandonat ori este internat intr-o institutie de ocrotire publica sau privata;
 • beneficiarul a decedat;
 • in situatia in care beneficiarul pierde cetatenia romana sau nu mai are domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei ori nu mai locuieste cu copilul pe teriotoriul Romaniei;
 • se constata ca timp de 3 luni consecutive se inregistreaza mandate postale returnate;
 • beneficiarul nu isi achita taxele si impozitele locale;
 • beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si solicita concediul pentru cresterea copilului.

Incetarea platii stimulentului de insertie

Stimulentul de insertie nu se mai plateste in urmatoarele situatii:

 • copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
 • beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si nici nu se afla in concediul pentru cresterea copilului;
 • a avut loc decesul copilului.
 • beneficiarul nu si-a achitat taxele si impozitele locale in termenele prevazute de lege.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Comments

comments

You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

129 Responses to Stimulentul de insertie

 1. MAGDA says:

  Buna ziua ! Va rog sa imi oferiti o lamurire cu privire la acordarea stimulentului de insertie. Am optat pt. varianta intoarcerii la serviciu inainte de implinirea varstei de un an. Pe 9august copilul meu implineste 1 an. Eu ma voi intoarce la serviciu pe 2 iunie. Am facut demersurile pentru depunerea dosarului si cei de la AJPSI
  mi au spus ca trbuia sa ma intorc la serviciu inainte cu 3 luni de data i
  mplinirii varstei de 1 an. Cum este legal sa mi se acorde stimulemtul de insertie si cum trebuie procedat cu concediul de o luna al sotului? Va multumesc pentru timpul acordat,

  • Bună ziua,

   Legislația nu prevede obligația dvs de a vă întoarce la serviciu cu cel puțin 3 luni anterior împlinirii de către copil a vârstei de 1 an. OUG 111/2011 prevede ca singura condiție de acordare a stimulentului de inserție, obținerea de venituri supuse impozitării. În situația dvs. vă recomand să insistați să vă primească dosarul spre analiză și să vă comunice refuzul, legal, în scris.
   ATENȚIE! Primăria preia numai cererea și dosarul, dar nu are competența să soluționeze astfel de cereri. Cererile se soluționează exclusiv de către agenţiile pentru prestaţii sociale judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, împotriva soluțiilor de respingere dumneavoastră având posibilitatea să formulați contestație.

   În ceea ce privește concediul de o lună, am rugămintea să consultați articolul pe această temă: http://vasiliumiclea.ro/durata-concediului-de-crestere-a-copilului-2/
   Dacă veți mai avea și alte nelămuriri, vă stau la dispoziție.

   Cu stimă,
   Av. Răzvan Vasiliu

  • buna,pot sa beneficiez de stimulent din urma(nu am luat nici
   un fel de indemnizatie pt copil)sotia nu lucreaza, eu am serviciu stabil dar nu am putut lua stimulentul pt ca copilul nu a fost pe numele meu ,in urma unui process care a durat 8 luni am trecut copilul pe numele meu,as putea recupera stimulentul din urma?

 2. ana says:

  Buna ziua , am si eu o nelamurire..daca mi s a oprit plata stimulentului de insertie pt neplata impozitelor la stat si nu le am achitat in 5 luni ci dupa un an doi mai primesc acesti bani daca fac dovada platii?

  • Bună ziua,

   În măsura în care nu ați achitat impozitele în termen de 5 luni dupa data de 31 martie, dreptul dvs de a primi stimulentul de insertie încetează.

   Cu stimă,
   Av. Răzvan Vasiliu

 3. mihaela says:

  Buna ziua, am o intrebare, am optat pentru varianta a doua adica sa stau 2 ani acasa, dar m-am hotarat sa ma intorc mai repede la serviciu, copilul meu avand 1 an si 5 luni, vreau sa stiu daca pana la implinirea varstei de doi ani a copilului voi primi stimulentul de 500 ron/luna? si cand se depun actele la primarie, inainte sau dupa reluarea activitatii? va multumesc

  • Buna ziua,
   Sunteti indreptatita sa primiti stimulentul de insertie pana la data la care copilul va implini varsta de 2 ani. Actele pentru a intra in posesia stimulentului vor trebui depuse dupa reluarea activitatii pentru a demonstra ca dvs intr-adevar realizati venituri supuse impozitarii.

   Cu stima,
   Av. Razvan Vasiliu

 4. Ionut says:

  Buna ziua !
  Va rugam sa ne oferiti clarificari si precizari pentru urmatoarea situatie:
  Viitoarea mamica nu lucreaza, nu va avea concediu de maternitate si nici concediu de crestere a copilului. Tata indeplineste conditiile pentru a beneficia de acest concediu dar nu doresc sa optez pentru concediu de crestere a copilului . In aceste conditii , beneficiez de stimulent de insertie imediat dupa nasterea copilului ? Daca da care sunt conditiile , ce trebuie facut si pentru ce perioada as beneficia ? Pot sa depun dosarul la primaria localitatii in care am resedinta ? Va multumim !

  • Bună ziua,

   Formal, va trebui să optați pentru una dintre cele două tipuri de concedii de creștere și îngrijire a copilului, pentru că, în funcție de varianta aleasă, veți primi și stimulentul de inserție. Nu este necesar să beneficiați efectiv de concediu ci este necesar ca dvs să aveți vocația de a beneficia de concediu. De stimulentul de inserție nu veți putea beneficia decât după ce mama revine din concediul de lăuzie. Dacă mama nu lucrează (și astfel nu poate beneficia de concediul de maternitate obligatoriu), consider că puteți beneficia de stimulentul de inserție imediat după nașterea copilului, cu condiția să îndepliniți condițiile legale (venituri obținute în ultimele 12 luni anterioare datei nașterii copilului și realizarea de venituri supuse impozitării după data nașterii copilului).
   Cu stimă,
   Av. Răzvan Vasiliu

   • Maria says:

    Stimulentul este acelasi indiferent de perioada de concediu aleasa. Dar daca alege doi ani primeste stimulent doar dupa ce copilul implineste un an indiferent daca se intoarce la o luna sau noua.

  • Maria says:

   Beneficiezi de stimulent din prima zi de nastere a copilului. Trebuie sa duci adeverinta de la serviciu. Trebuie sa mergi la directia de asistenta comunitara de care apartii pentru mai multe detalii si pentru a afla ce documente ai nevoie. Vorbesc din experienta.

 5. szabo alina says:

  Buna ziua. Eu am optat pt concediul de crestere a copilului de 2 ani. In data de 20 aug., copilul va implini 1 an. Eu as dori sa revin la serviciu incepand cu luna septembrie sau oct. Pot beneficia de stimulentul de insertie? Cu cat timp inainte trebuie sa imi depun actele? Si daca sotul meu nu doreste sa isi ia acea luna de concediu maternal, voi pierde ultima luna de stimulent? Va multumesc anticipat

 6. Gabriel says:

  Buna ziua,

  Beneficiez de stimulentul de insertie si in acelasi timp merg si la serviciu (lucrez la un supermarket Mega Image din provincie). Problema este ca seful de magazin nu ma suporta; daca sunt concediat, ce drepturi am?

  Va multumesc!

  • Buna ziua,

   Dumneavoastra beneficiati de aceleasi drepturi ca orice alt angajat. In plus, pe perioada in care beneficiati de stimulent de insertie contractul individual de munca nu poate fi desfacut. Exceptia de la aceasta regula este situatia in care angajatorul se afla in procedura reorganizării judiciare sau a falimentului.
   In plus, practica judecatoreasca arata ca, angajatorul are dreptul de a desface contractul de munca al unui salariat care beneficiaza de stimulentul de insertie, in cazul in care acesta savarseste abateri disciplinare grave.

   Cu stima,
   Av. Razvan Vasiliu

   • iuliana marinof says:

    Buna seara,
    Care este data limita la care se pot depune dosarele pt primirea stimulentului de insertie ,dupa ce mi-am reluat activitatea si optasem pt concediu crestere copil pana la doi ani dar m-am reintors cand copilul a implinit varsta de un an si noua luni? si pe cate luni ar trebui sa beneficiez de acest stimulent?

 7. Lidia says:

  Sotul meu lucreaza la o firma din 2012….am nascut pe 14 iulie si vreau sa stiu cand se primeste stimulentul de insertie…actele se trimite abia pe data de 5 sept…inca nu este bagate….se primeste banii din urma de cand sa nascut copilul sau de cand se baga actele?multumesc si astept un raspuns

  • Buna ziua,

   Stimulentul de insertie se acorda incepând cu ziua următoare celei în care persoana îndreptăţită îşi reia activitatea profesională şi realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată. Daca cererea este depusa dupa perioada de 60 de zile, stimulentul se acorda incepand cu data depunerii certerii.

   Cu stima,
   Av. Razvan Vasiliu

   • Lidia says:

    Nu am inteles….daca sotu meu a lucrat in continuare si a avut venit supus impozitului si eu am nascut in timpul asta si cererea este depusa in termen de 60 zile ‘ banii vin din urma?el nu sia luat o luna concediu….pe el nu la scos ….se plateste impozit pe venit pt el….

    • Sotul va beneficia de stimulentul de insertie avand in vedere faptul ca solicitarea a fost facuta in cele 60 de zile imediat ulterioare nasterii copilului.

     Cu stima,
     Av. razvan Vasiliu

     • Serban says:

      Buna ziua.eu beneficiez d stimulentul de inserție de 10 luni.mai sunt 2 luni pana când copilul împlineste 2 ani insa am demisionat.daca ma angajez din urmatoarea zi după demisie cu contract part-time,pot beneficia în continuare de acest stimulent?va multumesc,

     • Buna ziua,

      Sigur că da.
      Pe perioada cât realizați venituri supuse impozitului beneficiați de stimulentul de inserție. Nu este obligatoriu ca ele să fie realizate la același loc de muncă ca venituri.

 8. Bibi says:

  Buna ziua.

  am nascut in data de 11.09.2013 si am solicitat concediu pentru ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani. As dori totusi sa ma reintorc la serviciu incepand cu 1 septembrie 2014. Am acest drept?
  Va multumesc anticipat!

  • Buna ziua,

   Concediu de crestere si ingrijire este un drept al dvs, astfel ca, oricand pe perioada acestuia puteti reveni la serviciu.

   Cu stima,
   Av. Razvan Vasiliu

   • Radu says:

    Bună ziua,
    Am brneficiat de Ccc pana la 1 an pe care l-am continuat cu Ccc fără plata indemnizației. Acesta se încheie pe 26 Nov, dar eu as vrea sa ma întorc mai devreme la serviciu și am depus cerere la angajator în acest sens. Angajatorul refuza sa ma primească la data la care doresc eu spunând ca trebuie sa decidem de comun acord data reluării activitatii, conform legii!? Asa este, va rog?

 9. luminita says:

  Bună ziua, am optat pentru concediu de crestere copil pana la 2 ani. Ma intorc la serviciu cu 1 luna si 20 de zile mai devreme de a implini copilul 1 an. Pot beneficia de stimulentul de insertie? Mentionez ca tatal refuzasa sa isi ia acea luna de concediu pentru îngrijirea copilului. Multumesc.

  • Buna ziua,

   Din informatii furnizate rezulta ca puteti beneficia de stimulentul de insertie, dar numai de la data la care copilul implineste varsta de 1 an, raportat la tipul concediului pentru care ati optat.

   Cu stima,
   Av. Razvan Vasiliu

 10. simona says:

  Buna ziua.va rog sa ma lămuriti în speta urmatoare.
  Data nasterii copilului este 15.10.2013.soțul meu refuza sa stea o luna acasa, practic cic se scurtează la 11 luni.pentru a nu pierde stimulentul tb sa revin inainte de 11 luni ale copilului?
  În varianta în care a 12 luna întru în în concediu fara plata si ma întorc inainte de un an pierd stimulentul.
  Va multumesc mult pentru clarificare.

  • Buna ziua,

   Pentru a beneficia de stimulentul de insertie este necesar sa va intoarceti la serviciu inainte de luna 11 a copilului, avand in vedere faptul ca sotul dvs nu va beneficia de CIC, asa cum mi-ati invederat. Conditia pentru a beneficia de stimulentul de insertie este sa realizati venituri, in cazul dvs, mai inainte ca minorul sa implineasca 1 an. Dar daca optati pentru concediu fara plata, conditia obtinerii de venituri supuse impozitarii nu este indeplinita si astfel nu veti mai putea beneficia de stimulentul de insertie. Potrivit dispozitiilor legale, dreptul la stimulentul de insertie inceteaza de la data la care beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului şi nici nu se află în concediul pentru creşterea copilului.

   Cu stima,
   Av. Razvan Vasiliu

 11. luminita says:

  Bună ziua,
  am optat pentru varianta de 2 ani de concediu creștere copil. Totuși m-am reîntors la serviciu cu 1 lună și 20 de zile mai devreme de a împlini copilul 1 an, adică pe 1 septembrie. Tatăl dorește să ia o lună concediu creștere copil începând cu data de 15 septembrie. Poate tatăl să beneficieze de acest concediu începând cu această dată sau este obligat să îl ia începând cu data de 1 septembrie, dată când eu am revenit la serviciu și realizez venituri?

  • Buna ziua,

   tatal are dreptul de a beneficia de concediu de crestere si ingrijirea copilului cel putin 1 luna, aceasta perioada putand fi luata oricand pana la data la care copilul implineste varsta de 2 ani, in cazul dvs.

   Cu stima,
   Av. Razvan Vasiliu

   • Codin says:

    Buna ziua lucrez la o firma de 11-jumatate sotia va naste cu o sapt inainte sa fac un an de zile la locul actual de munca,intrebarea e pot beneficia de prenatal, post natal sau insertie?

 12. alina says:

  Buna ziua! Am optat pt concediu crestere copil pe o periada de 1 an. Pt ca sotul meu renunta la ultima luna,e clar ca trebuie sa ma intorc inainte de a implini bb 11 luni. Intrebarea mea este: daca ma intorc la serviciu,dar imi iau un concediu medical,intrucadt am niste probleme de sanatate,mai primesc stimulentul de 500 lei ? Astept raspuns. Multumesc anticipat!

 13. Danina says:

  Eu urmeaza sa nasc in ianuarie 2015, dar sotul va lua indemnizatia si va merge la munca , iar eu voi sta acasa cu copilul. As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia pt copil daca el are 1780 lei pe cartea de munca si ce e cu indemnizatia de 500 lei daca declari sa stai acasa cu copilul doar un an, apoi sa mergi la munca… sau daca exista vre`o diferenta daca e vorba de el(tatal copilului) si nu e vorba de mine (mama copilului).Care este alocatia copilului ?
  Va multumesc anticipat si sper sa primesc un raspuns .

 14. BROTAC ANDREEA ECATERINA says:

  Buna ziua,
  Am optat pentru concediu crestere copil pana la 1 an, m-am reintors la servici inainte de a implini copilul 11 luni, tocmai pentru a beneficia de stimulentul de insertie. sotul nu a dorit sa intre o luna in CCI. In decizia de aprobare a stimulentului de insertie se precizeaza ca dispun de acest drept de la data de la care a implinit copilul 1 an si nu de la data reintoarcerii la servici. am intrebat la agentia de plati motivul si mi s-a transmis (telefonic) ca din cauza ca sotul nu a dorit sa intre in CCI o luna nu mai primesc stimulentul pe luna respectiva.Este legal? Mai este cazul sa depun contestatie? Multumesc

  • Buna ziua,

   Potrivit dispozitiilor legale, daca celalalt sot nu doreste sa beneficieze de concediul de cel putin o luna, de aceasta perioada nu poate beneficia sotul care a stat in concediul initial. Asadar, pe perioada in care sotul ar fi stat in CIC, ar fi beneficiat de indemnizatia de crestere si ingrijire a copilului, fapt ce ar fi condus la imposibilitatea dvs de a beneficia de stimulentul de insertie. Cum insa sotul nu doreste sa beneficieze de CIC, perioada de 1 luna nu poate fi valorificata de dvs in locul sau, deci, stimulentul de insertie la care aveti dreptul va fi achitat dupa perioada de 1 luna in care sotul ar fi trebuit sa beneficieze de CIC.
   Asadar, in mod corect s-a stabilit ca dvs sa beneficiati de stimulentul de insertie abia dupa ce copilul va implini varsta de 1 an.

   Cu stima,
   Av. Razvan Vasiliu

  • ion says:

   Nu stiu cat este de legal, dar acelasi lucru s-a intamplat si la noi.O luna din stimulent a fost oprita,deoarece tatal a refuzat sa intre in ccc.Intoarcerea la serviciu s-a facut la 10 luni si jumatate.Nu incalzeste pe nimeni ceea ce voi afirma acum,dar sa fim seriosi,la mijloc sunt prevederi neconstitutionale,incalcarea dreptului la munca pentru tata.Oricum Romania este o tara la misto.

 15. Ela says:

  Buna ziua. ma aflu in urmatoarea situatie:

  – am stat in CCC 11 luni
  – sotul meu a stat in CCC 1 luna (a doua luna dupa terminarea concediului de sarcina si lauzie)
  – inainte cu o saptamina de a implini copilasul 1 an eu m-am angajat la o alta firma, iar de la firma la care am plecat in CCC am intrat in concediu fara plata
  – beneficiez de stimulentul de insertie
  – doresc sa imi dau demisia de la firma la care lucrez actual(la cealalta voi fi tot in concediu fara plata pina cind copilasul va implini 2 ani)
  – nu voi mai avea venituri impozabile o perioada(doresc sa deschid un PFA si sa accesez fonduri europene pentru un proiect)
  – sotul meu lucreaza fara intrerupere de 11 ani

  Intrebarea mea este daca poate beneficia sotul meu de stimulentul de insertie, intrucit eu nu voi mai avea venituri impozabile. Este un impediment faptul ca eu sint in concediu fara plata?
  Cum ar trebui sa fie situatia ca sa beneficiem de acest stimulent? (sa renunt eu la concediu fara plata, etc)

  Va multumesc frumos pentru timpul acordat, imi dau seama ca faceti un efort voluntar si apreciez foarte mult

 16. olteanca alina says:

  Buna ziua!Am optat pentru a sta un an acasa ar trebui sa ma intorc pe data de 19 10 2014 cand implineste copilul 11 luni dar este duminica daca ma intorc luni pe 20 pot beneficia de stimulent sau ar tebui sa ma intorc pana pe 19 10 2014.Va multumesc!

 17. Rovena A says:

  Buna ziua,

  As dori sa va prezint urmatoarea situatie :

  Am nascut in 19 Oct 2012 si am optat pentru indemnizatia de crestere copil de 2 ani.
  Conform noii legi trebuia sa ma intorc la munca pe 19 Sept pentru ca sotul nu poate sta acasa luna care trebuie sa stea tatii. Eu m-am intors la munca pe 18 August, deci mai devreme cu 2 luni inainte de data de implinire a 2 ani a copilului. Pot beneficia de stimulent de insertie (500 lei) timp de 1 luna sau 2?
  Va multumesc anticipat!

 18. Ioana S. says:

  Buna ziua,
  Am nascut la data de 28.05.2014. Am optat pentru revenirea la serviciu cand copilul implineste 1 an. Pot sa efectuez lucrez o luna (de ex. in noiembrie 2014) ca sa pot primi stimulentul de insertie? Multumesc

  • Buna ziua,

   Este posibil sa reveniti mai devreme din concediul de crestere si ingrijire a copilului. Acest concediu este un drept al dvs si puteti reveni oricand inapoi la serviciu. O astfel de solutie este cu atat mai recomandabila cu cat ati putea beneficia de stimulentul de insertie. Atentie, cand alegeti data revenirii din CIC va trebui sa luati in considerare si dreptul/obligatia tatalui de a beneficia/efectua cel putin o luna CIC.

   Cu stima,
   Av. razvan Vasiliu

 19. stefania says:

  buna ziua,
  am urmatoarea situatie: sunt in perioada de acordare a stimulentului de insertie,cu activitatea reluata, copilul are 1 an si 8 luni. de la munca m-au anuntat ca se desfinnteaza postul incepand cu 1 octombrie, dar cf legii nu au voie pana cand implineste copilul doi ani. eu as vrea sa optez pt plata salariilor compensatorii si as vrea sa stiu daca acest lucru este posibil incepand cu 1 octombrie in conditiile in care eu dau o declaratie ca sunt de acord cu desfiintarea postului, chiar si in conditiile de protectie ale legii. e posibil dau trebuie sa astept pana cand face copilul 2 ani sau mai era o varianta pana la 2 ani si jumatate.

  • Buna ziua,

   Este posibil din punct de vedere legal sa incetati contractul de munca prin acordul partilor, acord care sa cuprinda si obligativitatea societatii de a va acorda sub o anumita forma agreata de comun acord, a unei sume de bani echivalentul platilor compensatorii.

   Cu stima,
   Av. Razvan Vasiliu

 20. Lidia says:

  Buna seara….daca tatal merge la serviciu si ia si stimulentul de insertie si nu isi ia o luna concediu pt copil i se opreste 1luna stimulentul?si a 2 intrebare….dupa cat timp vine stimulentul?

 21. ana-maria says:

  Buna ziua,
  As avea nevoie de o informatie daca se poate.
  M-am reintors la munca dupa cele 42 zile obligatorii de la nastere si primesc stimulent de insertie. In cateva luni firma se va desfiinta,ce variante mai sunt pt a primi un ajutor pt cresterea copilului.Tatal poate depune un dosar pt CCC sau stimulent?
  Multumesc anticipat

 22. CRISTINA says:

  Buna ziua,
  Am o nelamurire,am nascut in Sept 2011, am stat un an acasa in CCC pana in Sept 2012, dupa care m-am reintors la serviciu si binenteles am beneficiat de stimulentul de insertie, dar dupa 3 luni, in IAN 2013 firma a dat faliment si s-a inchis,iar mie m-i s-a desfacut CIM, si fiindca nu am stiut ca trebuie sa anunt ca nu mai muncesc, eu am luat acest stimulent timp de un an,adica pana in Sept 2013. In acest timp ei nu putea sa vada ca eu nu mai muncesc si sa-mi opreasca stimulentul? Sunt printre acele mame care nu mai trebuie sa dea banii inapoi? Va intreb deoarece mi-a venit o somatie de la Finante in care imi spune sa dau banii inapoi o sa ma execute silit.
  Ce ma sfatuiti. Astept raspuns de la dvs.
  Va multumesc!
  O zi buna,

 23. Florina Mihai says:

  Buna ziua. Ma puteti lamuri va rog frumos referitor la data la care ar trebui sa ma intorc la munca, pentru a beneficia de stimulentul de insertie? Copilul este nascut pe 14.08.2014. Eu voi opta penru CCC de 1 an. Voi sta in CCC 11 luni, tatal va sta 1 luna in concediu paternal. Trebuie sa ma intorc la munca inainte sa implineasca copilul 11 luni, pentru a beneficia de plata stimulentului de insertie? Pot sa ma intorc si cu o zi inainte, adica 13.07.2015? Va multumesc

 24. Georgiana David says:

  Buna ziua,
  Am optat pt concediu de creștere copil pt 2 ani,bebele are acum 5 luni si vreau sa ma întorc la serviciu( menționez ca de la serviciu mi-au concediat,acum s-a ivit in alta parte si vreau sa încep pe data de 1 noiembrie)întrebarea este daca pot sa beneficiez de stimulentul de inserție si daca da, de cand? Va mulțumesc.

 25. Tina says:

  buna ziua,

  va rog sa ma ajutati cu un raspuns: am optat pt concediu crestere copil pana la un an si as vrea sa ma intorc la servici inainte sa implineasca copilul 11 luni. Am 2 locuri de munca de unde am obtinut venituri inainte de nastere, venituri care mi-au fost luate in calcul la stabilirea indemnizatiei. in ce priveste stimulentul : se mentioneaza undeva ca se acorda doar o singura data mamei sau se acorda pentru fiecare loc de munca? Ideea e ca s-au platit si se vor plati contributii si taxe de la ambele locuri de munca/

  va multumesc anticipat pentru raspuns

 26. Ana says:

  Buna, am o mare nelamurire….am optat pentru concediu de un an si m-am intors la serviciu inainte cu o luna si o saptamana de a implini copilul varsta. Am depus dosar pentru stimulent iar acum dupa doua luni am primit 714 lei alocatie de stat…de aici banuiesc ca 200 lei sunt alocatia si restul stimulentul….nu era normal sa primesc si pe septembrie si pe octombrie cate 500 lei? Eu una asa am inteles din lege…Mentionez ca actele au fost facute la timp. Multumesc

 27. Iuliana Lepadatu says:

  Nelamurire: desi am optat pt CIC 2 ani, copilul fiind nascut pe 28.11 2012, m-am intors la munca mai devreme, pe 01.09.2014, deci cu 2 luni si 27 zile inainte ca copilul sa implineasca 2 ani.
  Am primit deciZia ca mi s-a aprobat stimulentul incepand cu data de 02.10.2014, si decizia ca mi se suspenda stimulentuL incepand cu data de 29.10.2014 (deoarece nu a solicitaT concediu celalalt parinte).
  Azi in cont mi-a intrat stimulentul doar pe luna octombrie. Intrebarea mea este: DE CE NU MI-A INTRAT SI PE LUNA SEPTEMBRIE, AVAND IN VEDERE CA AM REVENIT IN CAMPUL MUNCII INCEPAND CU 01.09.2014, REALIZAND ASTFEL VENITURI SUPUSE IMPOZITARII???
  Rog un raspuns. Multumesc!

 28. Suciu N. says:

  Buna ziua,

  Va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu data obligatorie de a ma intoarce la locul de munca. Am nascut in 08.01.2014 si am ales ca optiune concediu de maternitate pe perioada de 1 an. Tatal copilului nu a lucrat 12 luni inainte ca eu sa nasc, deci din cate am inteles nu poate beneficia de 1 luna concediu de paternitate. In aceasta situatie sunt obligata sa revin la locul de munca dupa 11 luni de concediu sau pot beneficia in totalitate de acest an de concediu si sa revin la locul de munca la inceputul lunii ianuarie, in data de 3 pentru a beneficia 1 an de stimulentul de insertie? multumesc

 29. Elena Mocanu says:

  Buna ziua
  Dc copilul implineneste 11 luni pe 14 ian voi incepe munca pe 12 dec dar vreau sa stiu dc dupa datA de15 dec intru in concediu medical 2 sapt pot pierde stimulentul? Multumesc

 30. Alexandra Rusu says:

  Buna ziua! Daca revenirea in activitate se face la o alta societate comerciala, iar CIM este incheiat pe o perioada determinata de 3 luni care nu acopera perioada ramasa pana la implinirea varstei de 1 an si 11 luni a copilului – angajatorul este obilgat sa respecte prevederea legala din ordonata O.U.G. 111/2010 – referitoare la interdictia expresa de a dispune incetarea raporturilor de munca sau de serviciu pentru
  salariatul/salariata care beneficiaza de stimulentul de insertie, pe toata perioada acordarii acesteia?

  • Buna ziua,

   Contractul dvs de munca, fiind incheiat pe durata determinata, va inceta de drept la data la care expira perioada pentru care a fost incheiat. Fata de acest aspect, angajatorul nu este tinut de interdictia prevazuta de OUG 111/2010 care interzice desfacerea contractului individual de munca pe perioada in care salariatul beneficiaza de stimulentul de insertie.

   Cu stima,
   Av. Razvan Vasiliu

 31. Narcisa says:

  Buna seara,
  Daca eu am beneficiat deCIC pana la varsta de 11 luni si sotul va intra in CIC aprox. o luna de zile, intorcandu-se la servici inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, care dintre noi are dreptul la stimulent?
  Poate depune tatal cererea?
  Multumesc,
  Narcisa

 32. Salavastru Mihaela says:

  Buna ziua! Am nascut pe 25.11.2013 si am optat pentru 1an.M-am intord la munca pe 25.10.2014 iar tatal nu si-a luat luna aia…beneficiez de stimulent?Multumesc!

 33. anca says:

  Buna ziua,
  Daca m-am intors la servici si primesc stimulent de insertie, dar mi-au mai intrat doua luni bani pentru indemnizatia de crestere a copilului pe care trebuie sa ii returnez, mie imi intra stimulentul inainte de a plati acei bani sau trebuie sa ii platesc si abia apoi imi va intra stimulentul?

 34. buna,pot sa beneficiez de stimulent din urma(nu am luat nici
  un fel de indemnizatie pt copil)sotia nu lucreaza, eu am serviciu stabil dar nu am putut lua stimulentul pt ca copilul nu a fost pe numele meu ,in urma unui process care a durat 8 luni am trecut copilul pe numele meu,as putea recupera stimulentul din urma?

 35. Adriana Chiforescu says:

  Buna ziua,

  Am optat pentru concediu de un an, astfel in luna mai cand baietelul meu va face 11 luni va trebui sa ma intorc la servici. Va rog sa imi spuneti cand trebuie depuse actele pentru stimulentul de insertie? Inainte sau dupa ce ma intorc la serviciu?

 36. tatiana says:

  Sunt mamica fara venituri.Sotul poate beneficia de stimulentul de insertie daca realizeaza venituri impozabile cu 6 luni inainte de nasterea copilului sau ar fi fost necesar sa fi lucrat 12 luni inainte?
  Va multumesc!

 37. Andreea Stefan says:

  Buna ziua.
  Am optat pentru concediul de crestere al copilului in varsta de pana la 2 ani. Am inteles pana acum ca in aceasta situatie, daca ma reintorc la munca inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, voi putea beneficia de stimulentul de insertie abia dupa implinirea varstei de 1 an.
  As dori sa aflu ce se intampla in situatia in care imi inceteaza contractul de munca – pe peioada determinata – cand copilul are vartsa de 1 an si 5 luni. Mai primesc stimulentul de insertie pana la varta de 2 ani ai copilului sau doar pana cand am calitatea de angajat?
  Un alt aspect este cel legat de tatal copilului, care inainte de nasterea sa nu a avut venituri, insa a avut dupa nastere. In acesta caz, mai este el obligat sa efectueze acea luna de CIC?
  Va multumesc si apreciez timpul si informatiile pe care ni le puneti la dispozitie.
  O zi buna.

 38. Nicoleta says:

  Buna ziua!
  Urmeaza sa nasc la inceputul lunii aprilie 2015, data probabila 05.04.2015. In luna martie si aprilie 2014 am fost in concediu fara plata – societatea la care lucram la momentul respectiv a trecut printr-o perioada economica mai grea, astfel ca aprox. jumatate din salariati am fost nevoiti sa ne luam concediu fara plata – in speranta ca dupa o luna, doua, lucrurile vor reveni la normal.
  Avand in vedere ca acele luni fac parte din acele 12 luni necesare pentru obtinerea indemnizatiei de crestere copil, si ca eu nu voi putea sa beneficiez de acea indemnizatie, sotul, indeplinind stagiul de cotizare, poate sa isi pastreze locul de munca si sa primeasca stimulentul de insertie in acelasi timp? si pentru ce perioada?
  Am inteles ca nu pot acoperi acele 2 luni prin plata unor sume catre stat. Nu exista nicio alta posibilitate de a obtine indemnizatie crestere copil daca in cele 12 luni am 2 luni CO fara plata?
  Va multumesc anticipat,

 39. dcristiana says:

  Buna ziua, nu am mentionat, dar in momentul depunerii dosarului pentru stimulent insertie, voi depune ambele declaratii de venituri de la ambii angajatori, nu-i asa?Multumesc

 40. mihaela says:

  BUNA ma puteti ajuta daca copii sunt gemeni se primesc 2 stimulente de insertie ?

 41. Calugareanu Daniela says:

  Buna ziua! Am optat pentru concediul de crestere al copilului in varsta de pana la 1 an. (data implinirii a unui an fiind 3 ianuarie 2015).
  M-am reangajat pe data de 1 decembrie 2014. Tatal nu a optat pentru concediu de crestere copil. Eu nu am beneficiat de stimulent de insertie pe luna decembrie, pe motiv ca luna decembrie era rezervata sotului. In lege nu am gasit ca se suspenda stimulentul de insertie pe termen de o luna, daca tatal nu opteaza pentru concediu crestere copil. Va multumesc.

 42. Tutunea Mirela says:

  Buna ziua,

  am optat sa stau in concediu de crestere copil doar 1 an de zile,m-am intors la acelas servici inainte ca copilu sa faca 1 an,am facut demersurile pentru stimulentul de insertie pe care il primesc,insa dupa 1 luna am schimbat serviciul si m-am angajat la alta companie pe perioada determinata de 3 luni,cele trei luni s-au scurs si initial mi-au spus ca au prelungit contractul pe perioada nedeterminata iar astazi m-au anuntat verbal ca l-au prelungit doar pe 1 luna.In cazul in care voi intra i somaj mai primesc stimulentul? Iar daca sunt in perioada determinata si primesc stimulent ei pot sa imi inceteze contractul? Multumesc

 43. cornel says:

  Se suspendă stimulentul de insertie daca am de platit la primarie amenzi de circulatie. Am citit in lege si am inteles ca beneficiari au obligaţia să îşi achite impozitele şi taxele locale faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate

 44. Toader Marian says:

  Buna ziua!!!sotia mea nu lucreaza,eu lucrez de 3 ani si as vrea sa optez pentru crestere copil pana la varta de 1 an.
  nelamurirea mea este ,de cand pot intra,imediat dupa nastere sau trebuie sa astept cele 42 de zile dupa nastere.
  o alta nelamurire o am in privinta stimulentului de insertie.pe langa indemnizatia de 85% din veniturile nete ultimelor 12 luni anterioare nasterii primesc si stimulentul de insertie? sau acest stimulent este primit dupa ce eu ma intorc la servici si dovedesc ca am venit supus impozitului.Va multumesc anticipat!

 45. rykyu says:

  BUNA ZIUA.DIN SEPTEMBRIE 2014 BENEFICIEZ DE STIMULENT DE INSERTIE.ACUM IN MARTIE TOCMAI AM FOST ANUNTATI CA FIRMA INTRA IN INSOLVENTA.POT BENEFICIA DE RESTUL DE 1 AN JUMATE DE CONCEDIU PENTRU CRESTEREA COPILULUI? CU STIMA DANIEL.

 46. Oana says:

  Buna ziua. Am intrat in concediu de crestere a copilului din somaj…am beneficiat doar de 5 zile de indemnizatie de somaj si apoi am intrat in Prenatal. Mentionez ca inainte am fost angajata. Am optat pentru concediu de ingrijire a copilului pana la 2 ani, dar acum doresc sa ma angajez in alta parte (copilul are 1 an si 4 luni). Pot sa beneficiez de stimulentul de insertie?

 47. moraru mihai says:

  Va rog sa ma ajutati. Sotia nu lucreaza si am intrat eu in concediu de crestere a copilului. Am revenit la munca cand copilul a facut 6 luni. De cand primesc stimulentul? De cand face copilul un an? Mentionez ca am optat pentru un an de concediu. Va multumesc!

 48. andreea brosteanu says:

  Buna ziua.Am o intrebare.Am optat pentru 2ani pentru cresterea copilului.Eu am nascut pe 15 octombrie 2014 si vreau sa stiu daca pot sa ma intorc la munca pe 18 martie 2015 mai primesc insertia de 500 ron?Astept un raspuns cat mai repede posibil.Va multumesc.

 49. voicila mihaela says:

  Buna ziua,iau stimulentul de insertie din august2014 iar in sept 2015 copilul implineste 2 ani.din feb 2015 Nu mai locuim in Romania.roundhouse-mi va rog ce se intampla in aceasta situatie?se opreste stimulentul si daca il primesc in continuare va trebui sa il returned??multumesc

 50. dana says:

  Bună seara. Sunt în concediu fara plată de la 1 septembrie 2014. luna asta am rămas însărcinată. Dacă mă întorc luna viitoare la serviciu, am vreo șansă la concediu de creștere copil 1 an măcar? deși sunt în concediu fără plata,vreo 3 luni am primit niște plăti salarii restante. pot fi luate în considerare și acestea? se poate face un calcul pe ultimele 6 luni lucrate, dacă revin la munca în luna mai? Mulțumesc anticipat.

 51. marius says:

  Buna ziua am si eu o nelamurire cu stimulentul de insertie am fost dat afar de la serviciu(ma pus sa imi dau drmisia) pot sa mai beneficiez de acesti banuti pana face copilul 2 ani,avnd un an si opt luni copilul acum.

 52. marilena says:

  Buna ziua,sunt insarcinata si bebe se va naste pe 15 august 2015,as dori sa stiu cand trebuie sa incetez activitatea de munca daca obtin venituri din activitati independente(asigurari) pentru a beneficia de indemnizatie/stimulent?

 53. roxana says:

  Buna seara,

  Am iesit in concediu prenatal in 13.04.2015 iar data probabila a nasterii este 22.05.2015. Optiunea mea este de a sta in CIC 1 an. Ma intereseaza cand trebuie sa imi reiau activitatea la locul de munca penteu a veneficia de stimulentul de insertie? Sotul trebuie sa isi ia acea luna de concediu sau nu? Locul de munca ii permite sa stea acasa si fara sa isi ia CIC insa nu atiu cum ne afecteaza asta la indemnizatie si/sau stimulent!
  Multumesc!

 54. Daniela says:

  Buna ziua. As vrea sa stiu daca pot recupera un stimulent de insertie,in urmatoarea situatie: am revenit din concediul de crestere copil, mai devreme cu 3 luni fata de data implinirii varstei de 2 ani, repsctic in luna septembrie 2012. In luna octombrie 2012, modificarile O.U.G. 111 permiteau acordarea stimulentului de insertie pentru parintii intorsi mai devreme la serviciu, in baza unei cereri. Nu am depus aceea cerere. N-am stiut de lege. Copilul a implinit varsta de 2 ani in ianuarie 2013. Mai pot cere acum stimulentul de insertie pentru perioada cuprinsa intre data publicarii legii si implinirea varstei de 2 ani a copilului? Eu stiu ca drepturile se prescriu dupa 3 ani…

 55. Nicoleta says:

  Buna ziua. Sunt in concediu de crestere copil pana la 2 ani, intenționez sa ma întorc la serviciu mai devreme cu 3 luni. Pot beneficia de stimulent pentru aceste 3 luni.multumesc.

 56. elena says:

  Buna ziua! Ma aflu in urmatoarea situatie:sunt in concediul de crestere copil, am optat pt 1 an. Fetita va implini un 1 pe 14 iulie,am facut cerere la serviciu pentru a imi relua activitatea incepand cu 01 iulie (pt a putea beneficia de ajutorul de insertie)(am copie a cererii depuse la angajator cu nr de inregistrare).angajatorul nu doreste sa imi dea decizia de incetare a concediului pe care trebuie sa o depun la itm in vederea obtinerii suplimentului de 500 lei. Mentionez ca, pe postul meu a fost angajat cineva pe o perioada determinata mai lunga de 1 an. Ce solutii legale am pentru a remedia aceasta problema?
  Va multumesc!

 57. Nicoleta N says:

  Buna ziua
  Daca tatal copilului nu se afla intr-una din situatiile care ii dau dreptul ( si obligatia) de a lua acea luna de concediu de paternitate, ce se poate face?
  Cumnatul meu este cetatean strain si nu a realizat venituri cu 12 luni inainte de nasterea copilului. Sora mea a avut concediu pentru ingrijirea copilului pe o perioada de 1 an, care tocmai s-a incheiat, si bineinteles ca a primit indemnizatia doar pentru 11 luni. Avand in vedere situatia sotului prezentata mai sus, am inteles ca ea are dreptul de a beneficia de indemnizatie si pentru luna a 12 a.
  Unde ar trebui sa se adreseze in acest caz?
  la Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala Bucuresti este foarte greu de ajuns la cineva telefonic.
  Va multumesc

 58. voicu adriana says:

  Buna seara. Odata cu acordarea stimulentului de insertie încetează acordarea alocatiei de 200 lei pe luna? Am primit retroactiv contravaloarea stimulentului iar in luna aceasta nu am mai primit alocatia copilului. Multumesc.

 59. cristina says:

  buna ziua va rog sa ma ajutati am nascut pe 10.10.2013 si am optat pentru concediu 2ani. In luna iulie 15 data urmeaza sa ma angajez la o alta unitate pe un alt post.sotul ar putea intra o luna in concediu incepand cu data de 15iulie 2015?el va primi 85%din salariu indemnizatia pentru luna acea de concediu?pot beneficia de acel supliment pana implineste 2ani copilu. va multumesc

 60. lupescu says:

  Buna ziua, sotul meu ia stimulentul de insertie a fost angajat la o firma iar aceasta firma este asociata cu mai multe de la una la angajat la alta si dupa un timp ia schimbat functia fara al instiinta k de fapt era in probe si iau desfacut contractul de munca cu art 30 al1,3 este posibil? va rog sa imi spuneti cum am putea proceda in acest caz. cu stima lupescu

 61. Grecu Alex says:

  Bună ziua, aş vrea să ştiu de cînd ar trebui să primesc stimulentul de inserţie în condiţiile în care am renunţat la indemnizaţia de creştere a copilului deoarece am început lucrul cu 22.06.2015 şi am contract determinat pentru 1 lună de zile şi aş vrea să ştiu dacă în cazul încetării contractuale mai pot beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului îm continuare sau dacă se prelungeşte contractul de muncă ar trebui ca eu să primesc stimulentul începînd cu data de 22.06.2015? Aş vrea să ştiu dacă bebneficiez de protecţia OUG 111/2011. Menţionez că am optat pemtru a lua îndemnizaţia pentru perioada de 2 ani. Aştept un răspuns, vă mulţumesc.

 62. Nicoleta B says:

  Buna ziua,

  Am nascut pe 24.11.2013 si am optat pentru concediu de crestere copil 2 ani. Am decis sa ma intorc la servici dupa un 1 an si 5 luni, insa la un nou loc de munca. Am depus cererea pentru intreruperea concediului de crestere copil si am solicitat stimulentul de insertie pe data de 12.05.2015. Pana in acest moment nu am primit nici un ban si nici un raspuns daca s-ar fi aprobat sau nu dosarul. Mentionez ca sunt angajata cu 2 ore la noul loc de munca. Este asta un impediment sa nu primesc stimulentul sau este un anumit termen (2-3 luni) pana se dau acesti bani ? Multumesc.

 63. Dan Truta says:

  Buna ziua,am si eu o intrebare daca se poate.In prezent beneficiez de indemnizatia de crestere la primul copil (500 lei)de 1 an aproximativ.Recent s-a nascut al doilea copil si intrebarea este: pot beneficia concomitent la amandoi daca depun dosarul si pentru al doilea? Va multumesc.

 64. claudia macovei says:

  Buna ziua!sotul meu lucra la o firma si acuma si-a dat demisia!intrebarea mea este:mai primesc in continuare cei 500 lei/luna reprezentand stimulentul de insertie!?si specific…nu sa mai angajat la o alta firma

 65. Nicoleta says:

  Ziua buna,
  O nelamurire am cu acest stimulent de insertie. Daca tatal nu are venituri ultimile 12 luni, mama poate sta acasa si a 11 a luna si totusi poate beneficia de acest stimulent+ indemnizatie ?!
  Multumesc anticipat !

 66. alina says:

  buna ziua,
  in momentu de fata beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului cu statutul de student, copilul are 1 an 7 luni. Inaintea nasterii copilului nu am fost incadrata in campul munci.Din septembrie merg la servici, ma angajez pot sa beneficiez de stimulentul de insertie pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, chiar daca inaintea nasterii copilului nu ma fost angajata, insa voi fi angajata din septembrie. multumesc

 67. Alina says:

  Sunt in CCC cu al doilea copil,vreau sa ma intorc la munca mai devreme, dar firma la care lucrez s-a inchis si redeschis cu alta denumire,practic s-a schimbat doar in acte,n-a fost inchisa la propriu. Eu am aflat de la colegi,nu am fost informata. Acum daca ma intorc la munca am inteles ca mi se va face un nou contract de munca, mai beneficiez de stimulent de insertie?

  • Buna ziua,

   Daca vi se va intocmi un contract individual de munca, salariul pe care il veti primi reprezinta venit supus impozitarii si astfel veti avea dreptul sa beneficiati de stimulentul de insertie, daca indepliniti si celelalte conditii de acordare (i functie de tipul concediului ales, sa va fi intors mai devreme la serviciu).

   Cu stima,

 68. Dana says:

  Sunt insarcinata , urmeaza sa ma angajez in urmatoarea saptamana, deci, cand se va naste copilul nu voi avea 12 luni lucrate anterior nasterii copilului. Am dreptul la concediu de lehuzie ? Dupa acest concediu vreau sa revin la munca, sotul, poate beneficia in aceste conditii de stimulentul de insertie??

 69. oprea florentina says:

  Am nascut pe 7 iulie.Daca imi i-au ccc de 1 an , cand ar trebui cel mai tarziu sa ma intorc la lucru pentru a obtine apo stimulentul de insertie pana la 2 ani.

 70. Mihaela says:

  Buna ziua,
  Daca sunt in concediu de ingrijire copil si vreau ca in perioada aceasta sa ma angajez, dar la alta firma, nu sa revin la cea de la care am intrat in cic, ce trebuie facut? Depun demisie si firma trebuie sa-mi elibereze decizia de incetare a contractului de munca si apoi sa-mi fac dosarul de la cealalta firma pentru stimulentul de insertie?
  Multumesc

 71. Marinela Chirodea-Rosca says:

  Buna ziua. As dori sa va intreb daca este necesara reintoarcerea la angajatorul de la care am iesit in concediul maternal pentru a beneficia de stimulentul de insertie?

 72. Lavinia says:

  Buna ziua, sunt insarcinata in 4 luni, ce indemnizatii sau alocatii pot primii dupa nasterea copilului avand in vedere urmatoarele:
  – nu sunt casatorita legal cu tatal copilului
  – in ultimele 12 luni nu am avut nici unul dintre noi nici un loc de munca, dar amandoi am frecventat neintrerupt cursurile la zi la liceu (tatal copilului inca continua cursurile la liceu si in perioada sarcinii mele si dupa ce se va naste bebe)
  Va multumesc anticipat.

 73. voichita says:

  Buna ziua.sotul meu primeste stimulentul de insertie pentru primul copil.care a implinit in an.acum am nascut all doilea copil Si am inteles ca sotul meu va primi Si pentru al doilea copil stimulent doar dupa CE va implini primul copil 2 ani.intrebarea mean este:daca sotul meu is ia concediu fara plata o Luna.va afecta in vreun fel stimulentului?Si daca va primi stimulent ptr all doilea copil,cele 12 luni care trebuie sa fie impozitate sunt cele dinaintea nasterii celui de al doilea copil sau vor fi calculate de acum inainte.?va multumesc

 74. Paula Olteanu says:

  Buna ziua! Am facut cererea catre angajator cu privire la revenirea din CCIC inainte de 11 luni ale bebelului, insa propunerile lor (nimic in scris!) ma defavorizeaza si cu siguranta nu-mi vor acorda documentul oficial cu acceptul de revenire la timp, astfel incat sa pot beneficia de stimulentul de insertie. Voi continua pe cale legala, cu sesizare la ITM, insa pierd stimulentul. S-a mai confruntat cineva cu aceasta situatie? Exista posibilitatea totusi sa aplic pentru stimulent avand notificare la ITM in care sa specific neregulile? Imi cer scuze daca subiectul se abate de la topicul grupului

  • Buna ziua,
   Din experienta va spun ca sesizarea ITM-ului nu va avea nicio finalitate. Veti fi sfatuita sa va adresati instantelor de judecata.
   Din nefericire, situatii similare celei in care dvs va aflati sunt nepermis de des intalnite. Din fericire insa, practica instantelor de judecata va este favorabila.
   Ceea ce eu va recomand este sa formulati o adresa catre angajator, in dublu exemplar, prin care sa solicitati revenirea din concediul de crestere si ingrijire a copilului si sa depuneti acest document la registratura angajatorului, rugandu-i sa va puna pe unul dintre exemplare (care va ramane la dvs) nr de inregistrare.
   In cazul in care angajatorul refuza sa va inregistreze cererea, va sfatuiesc sa o trimiteti prin posta, cu valoare declarata si confirmare de primire.
   In acest mod veti putea dovedi ulterior faptul ca ati solicitat angajatorului revenirea din CIC inainte de implinirea de catre copil a 11 luni.
   In masura in care angajatorul va refuza sa dea curs cererii dvs (desi legal este obligat sa ia act de vointa dvs de a inceta concediul de crestere si ingrijire a copilului) ramane sa va adresati instantelor de judecata, caz in care angajatorul va fi obligat sa va achite contravaloarea stimulentului la care ati fi fost indreptatita daca acesta ar fi dispus incetarea suspendarii contractului dvs. Si, din fericire, instantele s-au pronuntat deja favorabil in spete similare in care am asigurat reprezentarea.

   Cu stima,
   Av. Razvan Vasiliu

 75. szakacs melinda says:

  Buna ziua.
  Am optat pentru concediul de crestere al copilului in varsta de pana la 2 ani. Am inteles pana acum ca in aceasta situatie, daca ma reintorc la munca inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, voi putea beneficia de stimulentul de insertie abia dupa implinirea varstei de 1 an.
  As dori sa aflu ce se intampla in situatia in care imi inceteaza contractul de munca – pe peioada determinata – cand copilul are vartsa de 1 an si 5 luni. Mai primesc stimulentul de insertie pana la varta de 2 ani ai copilului sau doar pana cand am calitatea de angajat?
  Un alt aspect este cel legat de tatal copilului, care inainte de nasterea sa nu a avut venituri, insa a avut dupa nastere. In acesta caz, mai este el obligat sa efectueze acea luna de CIC?
  Va multumesc si apreciez timpul si informatiile pe care ni le puneti la dispozitie.
  O zi buna.

 76. Balta Mircea Bogdan says:

  buna ziua.as vrea sa stiu daca este vreun termen limita pentru depunerea actelor pentru stimulentul de insertie.va multumesc

 77. mirela gorovei says:

  Buna ziua,
  Am optat pt concediu crestere copil 2 ani. Vreau sa ma intorc la munca cand copilul are 1 an si 10 luni, pot beneficia de stimulent de insertie? Daca da, pana cand voi beneficia, pana la 1 an si 11 luni sau pana la 2 ani ( in cazul in care sotul nu vrea sa intre in concediu).

 78. Ana says:

  Sunt in concediu de crestere a copilului pana in ianuarie cand copilul implineste 2 ani.Daca ma angajez cu contract pe perioada limitata de 3 luni la 6 ore mai pot beneficia in continuare de indemnizatie?

 79. Ilonta Gabriel says:

  Buna
  Sunt un tata ce lucreaza in italia cu contract de romania,si locuiesc acolo cu sotia si copilul , am depus dosarul cu toate actele necesare pt stimulentul de insertia si mi sa spus ca este posibil sa fie refuzat dosarul pt ca locuim in strainate.Daca va rog imi puteti spune daca este adevarat ca acest stimulent este valabil doar pt aceia care locuiesc in romania tinand cont ca mie imi sunt platite toate taxele la statul roman? Va multumesc.

 80. Ioana D. says:

  Buna ziua, pe 14 ian,fetita implineste 1 an.am ales concediu de crestere copil de 1 an. Cand trebuie sa ma.intorc la munca sa pot beneficia de stimulent? Cu o luna inainte de a implini un an sau pot doar cu cateva zile? Dosarul cant trebuie depus? Va multumesc anticipat,o zi buna

 81. Grigore Nicoleta says:

  Bună ziua.

  Sunt o mămica care a optat pentru concediul de crestere al copilului de 1 an de zile. Pentru a beneficia de stimulentul de inserție trebuie să imi reiau activitatea înainte ca cel mic să împlineasca 11 luni sau se poate cel târziu în ziua în care implineşte 11 luni? După revenirea la serviciu, dacă intervine necesitatea unui concediu medical de exemplu sau fără plată de cateva zile se va suspenda acordarea stimulentului?

  Vă mulțumesc anticipat!

 82. Cloșca alina says:

  Buna ziua.urmează sa nasc doi baietei gemeni.as dori ca tatăl copiilor sa bage stimulentul de inserție deoarece nu am lucrat ultimele 12 luni.se acorda cate 500 de lei de copil sau doar 500 lei pentru ambii copii.o zi buna

  • Buna ziua,

   Stimulentul se acorda pentru fiecare nastere, astfel incat urmeaza sa beneficiati de 500 lei pentru amandoi copii.

   Cu stima,
   Av. Razvan Vasiliu

   • Crina says:

    Buna ziua am si eu o nelamurire am stimulent pentru copilul de un an jumate am nascut al doilea primesc doua stimulente s.au doar unul

 83. Ciprian says:

  In cazul in care beneficiez de stimulent de insertie, pot sa imi dau demisia de la actualul loc de munca si apoi sa solicit concediu pentru cresterea copilului?
  Ce se intampla daca angajatorul refuza sa imi aprobe cererea pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului?

 84. Daniela says:

  Cu cat timp inainte ca copilul sa împlinească 1an trebuie sa ma întorc la servici pentru a beneficia de stimulent ? Copilul va împlini 1 an pe 8 mai 2016 si soțul meu nu dorește sa beneficieze de 1 luna de concediu. Multumesc

 85. constantin viorela says:

  buna ziua ..as avea si eu o intrebare …eu sunt in concediu crestere copil pana la 2 ani…pot sa ma intorc mai devreme de 1 an la munca ..si daca da ..ma pot primi inapoi daca vin mai devreme????

 86. Partene Ramona says:

  Buna am muncit in regula in Italia mi-am dat demisia inainte sa nasc cu 4 luni.Am revenit in tara si am nascut aici in octombrie 2015 ,primesc cele 2 mil pt copil nimic altceva ,de luna asta m-am angajat .O sa primesc in continuare cele 2 mil pt copil?Si ce inseamna indemnizatia despre care aud vorbind si daca am dreptul si eu?Salariul meu este minimul pe economie si sunt in regula cu 8 ore.Precizez ca sunt angajata la firma sotului meu.As dori sa imi raspundeti va rog pt ca nimeni nu stie sa ma la mureasca dat fiindca nu am lucrat in Romania pana acum.Multumesc anticipat.

 87. marius says:

  daca tatal indeplineste conditiile de acordare dar refuza sa intre in concediu de crestere copil in acea luna obligatorie, poate solicita stimulentul de insertie pentru acea luna?

 88. Ana Gherca says:

  Buna ziua,

  Am 2 intrebari:
  1. m-am intors la munca dupa ce am optat pt 1 an de concediu. Dupa 1 luna am fost anuntata ca departamentul meu se desfiinteaza – este sau nu obligat angajatorul sa imi ofere de lucru 6 luni – si in ce conditii salariale?
  2. daca imi inceteaza contractul, dar am o oferta sa lucrez part-time, mai beneficiez de stimulentul de insertie?

  Va multumesc!

 89. anca b says:

  Buna ziua,

  Va rog sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea situatie. Am optat pentru CCC pt 1 an. Doresc sa beneficiez de stimulentul de insertie si ma voi intoarce mai repede la munca. Copilul implineste 1 an in 11 mai, tatal nu doreste sa isi ia acea luna de CCC, deci renuntam la ea. Am urmatoarele nelamuriri:
  1. daca ma intorc la munca de la 1 mai, mai am dreptul la stimulent, sau trebuie sa ma intorc inainte de 11 luni ale copilului?
  2. primesc stimulentul dc sunt angajata cu CIM cu timp partial?

  Multumesc.

 90. Flori Costa says:

  buna ziua,

  am si eu o intrebare sau nelamurie,situatia mea sta in felul urmator:
  -am nascut in oct 2014,cresc singura copilul(fara tatal copilului) am stat in pre si postnatal cele 126 zile,am revenit la serviciu imediat(stand mama mea cu copilul) ,am beneficiat de stimulentul de insertie,dupa 6 luni de la revenirea la serviu ,mi-am gasit un serviciu pe un salariu mai bun,dupa 5 luni s-a desfiintat postul si am fost data afara.In momentul acesta ,nu am serviciu,mi-am tot cautat ,nu am gasit.Fiind singurul intretinator al familiei,intrebarea mea este mai pot beneficia de ingrijire copil pana face copilul 2 ani,adica ptr 5-6 luni?Stimulentul nu il mai primesc ptr ca nu mai am venituri .Am intrebat la cele 2 inst.care platesc acesti bani,se bat cap in cap raspunsurile lor.Imi spun ca nu as mai putea ptr ca am depus direct dosarul de stimulent.Eu mi-am depus dosarul pentru ingrijire copil zilele trecute(copilul are 1 an si 5 luni) si abia abia mi l-au primit.Eu in lege nu am gasit niciunde acest lucru.
  multumesc anticipat ptr raspuns.

  • Bună ziua,

   Având în vedere că nu mai realizați venituri supuse impozitului, dreptul la stimulentul de inserție se suspendă și astfel nu veti mai beneficia nici de indemnizația pentru creșterea copilului.

 91. Ovidiu says:

  Buna Ziua. As dori sa intreb si eu urmatorul lucru. Viitoarea mea nevasta nu realizeaza venituri iar eu am firma.Dupa nunta as dori sa avem copil. As dori sa intreb faptul ca eu pot beneficia de acest stimulent de insertie? Cu respect

  • Buna ziua,
   Dacă aveți venituri supuse impozitării avute în vedere la stabilirea cuantumului indemnizației pentru creștere a copilului constituite din activități independente veți putea beneficia de stimulentul de inserție. La acest moment în ceea ce privește aceste venituri, trebuie realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.

 92. Elena says:

  Buna ziua am si eu o nelămurire am nceput serviciu cu 60 de zile amante dar face copilul 2 ani am depus dosarul pt stimulentele de inserție si cu data de 11 august Mia Reluat activitatea azi miau fost depusi an cont 720 de lei antrebarea mea este ce se antampla cu zilele din luna august mai primesc stimulentul pe zilele acelea??

 93. Ilie Ana-Maria says:

  Buna seara.. am si eu o nelămurire :-(. Fetiță mea face 2 ani in martie 9, eu am făcut cerere de revenire din concediu pentru data de 09.12.2016. Primesc stimulentul? Multumesc

 94. Cristina says:

  buna ziua ,am o intrebare daca eu ma intorc la serviciu cu 60 de zile inainta ptr a beneficia de suplimentul de insertie ,si dupa o luna de la intoarcerea la servici ,demisionez si ma reangajez ,mai pot beneficia de suplimentul in insertie?sau nu am voie sa demisionez in timpulsuplimentului de insertire?multumesc

 95. Cristina C says:

  Buna ziua !

  Am fost in CIC 1 pana in data de 21 oct. 2016, cand am facut cerere de reluare a activitatii pentru a beneficia de stimulentul de insertie. Incepand cu data de 26.10.2016, am demisionat si m-am reangajat la o alta firma tot cu aceeasi data.

  Ma puteti lamuri exact ce adeverinta trebuie sa duc la primarie care sa dovedeasca ca realizez venituri supuse impozitului (asta pana cand o sa primesc decizia de la fostul loc de munca)…adeverinta si de la fostul loc de munca cu data reluarii activitatii, iar mai apoi si de la atualul loc de munca ?

  Cei de acolo mi-au spus sa duc cat de repde adeverinta si nu inteleg de ce nu e ok doar decizia atunci cand o primesc de la ei.

  Multumesc!

 96. Mona says:

  Va rog sa ma lamuriti si pe mine… Daca imi dau demisia de la locul actual de munca in cat timp trebuie sa ma reangajez ca sa nu pierd insertia de 530 lei a copilului pe care o primesc pana la 3 ani. Din luna martie m am reintors la munca cu 60 de zile inainte de a implinii copilul 2 ani. Mai trebuie sa achit vreo taxa lunara la primarie? Va multumesc si astept un raspuns cat se poate de urgent

 97. SIMONA GHEORGHIU says:

  Beneficiez de stimulent de insertie de o luna de zile,dar ma duc la serviciu doar partial (ABSENTE NEMOTIVATE SI CONCEDIU FARA PLATA) si as dori sa intru in concediu medical ca sa stau cu copilul acasa.Ma poate afecta faptul ca lipsesc foarte mult de la serviciu ?SE POATE DIMINUA STIMULENTUL SAU POATE FI ULTERIOR IMPUTAT CA NU MA TIN DE SERVICIU?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Apelează