fbpx

Contact

Suspendăm cursurile școlare – ce facem cu părinții – salariați?

icon

Potrivit unei Hotărâri aprobate, unitățile de învățământ preuniversitar vor fi închise începând de miercuri, 11.03.2020 până la dată de 22.03.2020 inclusiv, existînd posibilitatea de prelungire a acestei măsuri.

Nu voi comenta oportunitatea acestei măsuri, fiind convins de faptul că cei care au luat această hotărâre au analizat cu multă atenție situația înainte de a lua o astfel de decizie.

Dar, prima întrebare la care va trebui găsit un răspuns este – ce facem cu salariații părinți care nu pot apela la sprijinul unor rude/prieteni pentru a supraveghea copii pe perioada în care unitățile de învățământ sunt închise, pe durata programului de lucru.

Consider că răspunsul la această chestiune nu poate fi decât rezultatul unei strânse colaborări între angajator și salariați.

Recomand ca angajatorii să de dovadă de flexibilitate și deschidere în ceea ce privește stabilirea unor programe de lucru individualizate. Recomand cu tărie angajatorilor ca, atunci când este posibil, angajații să își desfășoare activitatea de la domiciliu, oferind astfel posibilitatea angajaților – părinți să își supravegheze copii pe perioada în care unitățile de învățământ sunt închise.

De asemenea, consider că angajatorii trebuie să dea dovadă de deschidere și să stabilească programarea timpului de lucru cu consultarea salariaților și în măsura în care este posibil să utilizeze munca în ture astfel încât, unuia dintre părinți să i se permită să stea acasă cu copilul.

Acum, mai mult ca oricând, este necesar să existe înțelegere reciproca între angajatori și salariați, astfel încât, impactul răspândirii coronavirusului să fie unul minimal, atât pentru salariați, cât și pentru angajatori.

Av. dr. Răzvan Vasiliu

Comments

comments

Apelează