fbpx

Contact

Tinerii români nu mai stau opt ore la birou și devin freelanceri

Odată cu dezvoltarea tehnologică, piața muncii e tot mai dinamică. Formele de lucru clasice, precum desfășurarea activității la un singur angajator sau programul de opt ore, pierd teren în fața freelancingului.

Deși încă la început, angajarea pe proiecte punctuale și perioade fixe este un trend din ce în ce mai întâlnit și în România.

Angajații sunt tentați să devină freelanceri, pentru că activitatea independentă nu îi ține legați zilnic de același birou, în timp ce companiile au descoperit că externalizarea anumitor servicii este convenabilă atât financiar, cât și din punctul de vedere al eficienței.

În România anului 2015, existau aproximativ 400.000 de freelanceri, cu 12,5% mai mulți decât în 2010. Cu alte cuvinte, aproximativ unul din zece români obținea venituri din contracte independente, iar procentul este în continuă creștere.

Platformele online de freelancing, care au deschis oportunități pentru oameni din toate colțurile lumii, sunt cel mai important stimulent pentru economia freelance. Spre exemplu, UpWork, cea mai mare platformă de gen din lume, are aproximativ 12 milioane de freelanceri înregistrați. Dintre aceștia, cei mai mulți sunt americani (peste un milion), indieni (în jur de 650.000) și filipinezii (aproximativ 180.000). România, cu circa 45.000 de freelanceri care își oferă serviciile, se află pe locul nouă în topul utilizatorilor platformei.

Libertatea și programul flexibil, principalele avantaje ale freelancerilor Concret, de ce tot mai mulți români renunță la jobul lor din corporații și devin freelanceri? „Libertate mai mare. Organizarea flexibilă a timpului de lucru. Scapi de șefi”, spune Victor Kapra, care desfășoară activități de comunicare ca freelancer, din anul 2008.

El povestește că nu și-a propus să fie propriul său șef, ci a început să lucreze independent dintr-o întâmplare.

„Am constatat la un moment dat că activitatea de consultant în comunicare și producător de conținut poate aduce venituri mai mari decât salariul, cu avantajul unei libertăți mai mari. Spre exemplu, să refuzi anumiți clienți sau anumite proiecte care nu ți se potrivesc ori să-ți iei o vacanță de câteva zile când vrei, fără să ceri voie nimănui”, adaugă Victor.

El își amintește că în urmă cu nouă ani, când a devenit freelancer, apăruse și oportunitatea: Social Media.

Sursa: cariereonline.ro

Comments

comments

Apelează