fbpx

Contact

85 de milioane de locuri de muncă vor dispărea după pandemie: care vor fi cele mai căutate profesii

1 din 2 angajaţi are nevoie acum de asimilarea şi antrenarea unor noi abilităţi şi competenţe, care necesită instruire pe parcursul unei perioade de timp între două săptămâni şi cinci luni, pentru a se putea adapta la schimbările actuale pe piaţa muncii, informează INACO.

Cele mai căutate profesii

Cererea pentru cele mai căutate meserii ale viitorului include analişti de date şi oameni de ştiinţă, specialişti în AI şi învăţare automată, precum şi ingineri specializaţi în robotică. Urmează specialişti în Digital Marketing, strategie şi transformare digitală, ingineri în domeniul proceselor de automatizare, profesionişti în domeniul dezvoltării afacerilor, analişti în securitatea informaţiilor, dezvoltatori de aplicaţii, specialişti în Internetul tuturor lucrurilor. Chiar dacă automatizarea transformă radical peisajul locurilor de muncă în următorii cinci ani, interacţiunea umană rămâne esenţială în domenii precum marketing, vânzări şi producţie de conţinut.

Profesii pe cale de dispariţie

În contrapartidă, vor dispărea 85 milioane de locuri de muncă – funcţionari în introducerea datelor, funcţionari în administraţie, salarizare şi arhivistică, contabili, auditori, muncitori în fabrică, lucrători în servicii pentru clienţi, mecanici. Potrivit INACO, investiţia în capitalul uman este obligatorie pentru guvernele, companiile, şcolile şi angajaţii care îşi doresc să rămână competitivi pe piaţa muncii. Sistemul de educaţie are mare nevoie să se alinieze la cerinţele economiei viitorului, astfel încât să furnizeze competenţele necesare noilor profesii.

„Apar noi oportunităţi de carieră în cea de-a patra revoluţie industrială: Revoluţia Digitală 4.0. Consecinţele se văd rapid în modul în care învăţăm, muncim, trăim, prin digitalizare, dematerializare, demonetizare şi democratizare, tendinţe care explică actualele salturi disruptive ale omenirii.

Noutatea acestei ediţii constă în accentul pus pe nevoia umanizării dezvoltării digitale, etica noilor tehnologii, rolul educaţiei digitale inteligente incă din primii ani de şcoală, nevoia alimentării curiozităţii şi inovaţiei copiilor noştri în laboratoare educaţionale digitale inteligente – Smart Lab -, rolul consilierii vocaţionale şi pregătirii pentru un interviu, pentru viaţă, prin practică şi mentorat. A treia ediţie a Ghidului Meseriilor Viitorului arată cum omenirea se îndreaptă acum cu paşi repezi către puterea fuziunii nucleare, a calculatoarelor cuantum şi către reţeaua creierelor, al cincilea val tehnologic, care trece de la internet la brain net. Cum va arăta însă revoluţia digitală 6.0, dar 7.0 sau 8.0? Nu e vorba doar despre adaptarea noastră, a oamenilor, pentru a nu rămâne fără slujbe, ci şi despre cum să ne găsim rolul ca naţiune, ca regiune, ca şcoală în noua economie şi societate”, a declarat Andreea Paul, coordonatoarea proiectului şi preşedinta organizaţiei neguvernamentale INACO.

Sursa: www.adevarul.o

Comments

comments

Apelează