CEO-ul care le dă concediu nelimitat angajaților și o primă de 2.000 de dolari
Pe lângă bani și realizări profesionale, locul de muncă înseamnă stres pentru aproape toți angajații din România. O confirmă un studiu Dynamic HR, care arată că peste 99% din români acuză oboseală sau probleme de sănătate din cauza stresului de la slujbă. De vină sunt și companiile, care își pun angajații să muncească ore suplimentare peste program sau stabilesc deadline-uri strânse, care nu le lasă loc de greșeală oamenilor. Astfel de condiții de lucru nu sunt însă specifice doar României. 77% dintre americani, de exemplu, au 10 zile de concediu pe an, întrucât statul nu stabilește un minimum de zile libere anuale, lăsând acest lucru la latitudinea angajatorului. Iar unii angajatori nu oferă deloc zile libere.
Nu este și cazul lui Mark Douglas, fondatorul companiei de marketing și advertising SteelHouse, care le oferă angajaților săi un număr nelimitat de zile de concediu, plus o primă de vacanță de 2.000 de dolari. CEO-ul spune că angajații săi sunt mai productivi când nu sunt stresați și când își iau concediul de odihnă, relatează The Independent.
„Dacă ai un leu în cușcă, născut în captivitate, apoi deschizi acea cușcă, ei se retrag și mai mult în ea. Nu se eliberează. Prima dată când le-am spus oamenilor că pot avea concediu nelimitat, nu au știut cum să interpreteze acest lucru”, spune Mark Douglas. „Cultura noastră organizațională este foarte simplă: este bazată pe încredere și ambiție”, susține Douglas.
Angajații își cumpără singuri biletele de avion pentru vacanță, iar a doua zi compania le rambursează suma. În cazul în care oamenii nu au suficienți bani, ei pot folosi cardul de credit al companiei pentru a-și face rezervările pentru vacanță. Odată ce se întorc la serviciu, ei își pot depune lista de cheltuieli pentru a le fi decontate de firmă.
Au existat și cazuri în care angajații au cerut bonusul de 2.000 de dolari și au preferat să nu își ia deloc concediu, însă Douglas este reticent în a-l oferi astfel: „Efectiv îmi doresc ca angajații mei să meargă într-un loc în care se pot relaxa și distra”.
Rezultatele politicii duse de Mark Douglas? În ultimii trei ani, doar 5 oameni din 250 și-au dat demisia, iar trei dintre aceștia au plecat din motive care nu aveau legătură cu jobul în sine. Pe de altă parte, oamenii sunt mai productivi și se întorc cu plăcere la locul de muncă.
CEO-ul companiei spune că i-ar plăcea, în viitor, ca angajații săi mai tineri de 30 de ani să o ia pe cont propriu și să își deschidă propriile companii, în care să aplice aceleași reguli ca la SteelHouse.
„Una este să spui: ai trei săptămâni de vacanță, așa cum face majoritatea companiilor, și alta e să le spui oamenilor: îți dau banii ăștia și dacă nu pleci în vacanță efectiv aceștia sunt niște bani irosiți”, adaugă Douglas.
Sursa: digi24