fbpx

Contact

Romania, locul 2 in lume la deficitul de talente. 81% dintre angajatori au probleme la ocuparea posturilor vacante

Criza lipsei de personal de pe piata fortei de munca se resimte la nivel global. Potrivit unui studiu realizat de ManpowerGroup, ponderea angajatorilor afectati de deficitul de talente este de 45%, cea mai ridicata din istoria de 12 ani a studiului global. In Romania situatia este foarte grava, in conditiile in care 81% dintre angajatori au probleme in ocuparea posturilor vacante. In Romania, dificultatile de ocupare a posturilor vacante sunt mai acute fata de anul 2017, atunci cand 72% dintre angajatori spuneau ca sunt afectati de deficitul de talente de pe piata fortei de munca, potrivit editiei 2018 a Studiului ManpowerGroup privind Deficitul de Talente. 9 din 10 organizatii mari (cu peste 250 de angajati) sunt afectate de lipsa de personal.

Nu doar ponderea angajatorilor afectati este mai mare decat in trecut, depasind toate valorile raportate in cei 10 ani de studiu in Romania (2008-2018), ci si gradul de dificultate in ocuparea posturilor este sporit. 36% dintre angajatori declara ca le este mai greu sa angajeze oameni decat in 2016, iar 56% considera ca gradul de dificultate este similar. Numai 6% considera ca le este mai usor sa gaseasca oameni decat in trecut. Meseriile pentru care se gasesc cel mai greu specialisti
Principalele cauze ale dificultatilor sunt numarul insuficient de candidati disponibili pe piata (41%), lipsa de cunostinte profesionale specifice (asa-numitele hard skills) (22%) si lipsa experientei necesare pentru postul vizat (16%). 15% dintre angajatori spun ca asteptarile financiare ale candidatilor sunt mai ridicate decat oferta. Ca si in trecut, meseriasii (mai ales electricieni, sudori si mecanici) si inginerii (mai ales ingineri chimisti, ingineri civili si ingineri mecanici) ocupa primele doua locuri in topul rolurilor pentru care se gaseste greu personalul necesar, urmati fiind de soferi, indeosebi soferi de camioane, curierat, masini-unelte si transport in comun. Pe locurile 4 si 5 se afla reprezentatii de vanzari si personalul IT, mai ales expertii in securitate cibernetica, administratorii de retea si personalul de suport tehnic. In top patrunde pentru prima data si personalul medical (locul 9 pe lista dificultatilor), atat doctori si asistenti, cat si alte roluri. Sunt greu de gasit si diferite tipuri de profesionisti precum cercetatori, manageri de proiect sau avocati (locul 7), dar si managerii si directorii (locul 8).

Majoritatea locurilor de munca pentru care cererea este in crestere necesita un nivel mediu de specializare si educatie post-liceala, dar nu neaparat studii universitare.

Studiul ManpowerGroup privind Deficitul de Talente a fost realizat prin intervievarea a 39.195 de angajatori din 43 de tari si teritorii. Analiza datelor a fost realizata de compania Reputation Leaders.

Sursa: Wall-Street

Comments

comments

Apelează