Cea mai căutată profesie în România
Şoferul este cea mai căutată ocupaţie a momentului în România de către angajatori, dar bonele şi menajerele se angajează cel mai rapid, conform unui studiu realizat de o platformă online de anunţuri generaliste în perioada iunie – iulie 2018, remis marţi Agerpres. Durata medie în care se ocupă o ofertă de muncă variază între 12 zile şi se apropie de 2 luni, în funcţie de tipul de job şi de domeniul de activitate, conform sondajului OLX care a lansat, în această vară, Indexul locurilor de muncă, o analiză care va oferi un diagnostic, în timp real, al dinamicii pieţei muncii din România. Cel mai rapid, angajatorii îşi găsesc candidaţi pentru bone-menajere (unde timpul mediu de ocupare al unui loc de muncă vacant este de 12 zile), casieri – lucrători comerciali (15 zile), evenimente şi divertisment (16 zile) şi personal administrativ – secretariat (17 zile).
În ceea ce priveşte categoria „şoferi – servicii auto- curierat”, domeniul cu cele mai multe anunţuri de angajare scoase la concurs pe platforma online, datele arată că durata medie a închiderii unui anunţ este de 21 de zile. „Şoferi – servicii auto- curierat” este categoria cu cele mai multe locuri de muncă disponibile la secţiunea Locuri de muncă. Nevoia mare de personal în acest domeniu a fost constantă în ultimul an şi jumătate, având în vedere că în aproape toate lunile această categorie a adunat cele mai multe anunţuri de angajare, cu excepţia lunii ianuarie 2017, când cele mai multe joburi vacante erau la categoria „muncă în străinătate”.
Totodată, categoria este pe primul loc şi din punct de vedere al numărului de interacţiuni totale dintre angajatori şi candidaţi, generând aproape 300.000 de contactări pe lună.
În prima jumătate din 2018, pe locul doi în topul celor mai populare categorii de locuri de muncă scoase la concurs de către angajatori s-a aflat categoria „ingineri-meseriaşi-constructori”. „Munca în străinătate” şi „personal hotelier – restaurant” sunt alte două categorii cu un număr semnificativ de anunţuri, urmate de secţiunile „bone-menajere” şi „casieri-lucrători comerciali”. „Gulerele albastre” îşi doresc în continuare să plece din ţară, categoria „muncă în străinătate” fiind pe locul 2 în topul domeniilor cu cei mai mulţi candidaţi, după şoferi, exceptând lunile de început de vară, în care personalul pentru hotelier – restaurant îşi caută intens locuri de muncă sezoniere.
Sursa: Agerpres