Cel mai scăzut nivel al şomajului în zona euro din ultimii 26 de ani
Rata şomajului în zona euro s-a situat la 6,4% în luna mai, stabilă comparativ cu aprilie, conform datelor publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), acesta fiind cel mai redus nivel de când s-a început publicarea datelor, în aprilie 1998, pentru statele din zona euro.
Aceste cifre sunt o dovadă a rezistenţei pieţei muncii în faţa stagnării economice înregistrate în ultimul an şi jumătate. Chiar dacă activitatea economică în zona euro a stagnat, începând de la finele lui 2022, ca urmare a consecinţelor războiului din Ucraina şi exploziei inflaţiei, rata şomajului a continuat să scadă pentru a se stabiliza începând din primăvara lui 2023 la un nivel fără precedent din ultimul sfert de secol, scrie Agerpres.
În cazul Uniunii Europene, rata şomajului s-a situat la 6% în mai, de asemenea stabilă comparativ cu aprilie. În România, rata şomajului a crescut la 5,4% în mai, de la 5,3% în aprilie.
În cifre absolute, 13,2 milioane de persoane din UE erau în şomaj în mai, dintre care 11,078 milioane în ţările care fac parte din zona euro. Comparativ cu situaţia din aprilie, numărul şomerilor a crescut cu 13.000 persoane în UE şi cu 38.000 de persoane în zona euro.
În mai, 2,828 de milioane de tineri (sub 25 de ani) din UE erau şomeri, dintre care 2,287 milioane în zona euro. Rata şomajului în rândul tinerilor era de 14,4% în UE şi de 14,2% în zona euro, după ce în aprilie rata şomajului era de 14,5% în UE şi de 14,2% în zona euro.
În rândul femeilor, rata şomajului în mai era de 6,3% în UE, stabilă comparativ cu luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor era de 5,8%, de asemenea stabilă comparativ cu luna anterioară. În zona euro, rata şomajului în rândul femeilor se situa la 6,7% în mai, stabilă comparativ cu luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor era de 6,2%, în creştere de la 6,1% luna anterioară.
Cele mai mici rate ale şomajului din UE au fost înregistrate în Cehia (2,7%), Polonia (3%), Malta (3,2%) şi Germania (3,3%).
La polul opus, cele mai ridicate rate ale şomajului au fost înregistrate în Spania (11,7%) şi Grecia (10,6%).
Criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini şomajul este cel al Biroului Internaţional al Muncii (BIM). Şomerii, conform definiţiei BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.
Sursa: Agerpres