fbpx

Contact

Concediul paternal

In vederea implicarii tatalui in ingrijirea noului nascut, legiuitorul roman a instituit o perioada in care tatal copilului poate beneficia de concediu paternal.

Scopul declarat al acordarii concediului paternal il reprezinta posibilitatea tatalui de a participa la ingrijirea noului nascut. In realitate, aceasta perioada de timp este necesara mai mult indeplinirii formalitatilor ce tin de declararea și inregistrarea copilului și mai putin de ingrijirea copilului, durata acestui concediu fiind redusa neexistand posibilitatea fizica a baneficiarului concediului de a se ocupa de ingrijirea noului nascut.

Durata concediului paternal este limitata la 5 zile lucratoare, aceasta perioada putand fi extinsa cu inca 10 zile lucratoare in cazul in care tatal copilului a absolvit cursuri de puericultura.

Pentru a beneficia de acest concediu, salariatul va trebui sa solicite in scris angajatorului acordarea acestui concediu și, in situatia in care dorește sa beneficieze și de extensia de 10 zile a acestui concediu, sa depuna la angajator, odata cu cererea și dovada absolvirii cursurilor de puericultura.

Dovada absolvirii cursurilor de puericultura se face prin atestat eliberat de catre medicul de familie in evidentele caruia se regasește tatal copilului, sau de catre organizatia care a sustinut cursul de puericultura la care a participat tatal.

In cazul in care tatal are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea și prezentarea atestatului angajatorului.

Concediul se acorda de catre angajator numai daca a fost solicitat in primele 8 saptamani de la data nașterii copilului.

Pe perioada cat tatal se afla in concediul paternal, acesta urmeaza sa beneficieze de o indemnizatie platita de catre angajator, indemnizatie al carei cuantum va fi egal cu salariul de baza  brut aferent zilelor in care salariatul se afla in concediu, urmand sa fie avute in vedere la calculul indemnizatiei și celelalte adaosuri de care ar fi beneficiat tatal daca s-ar fi prezentat la serviciu.

Atentie ! Legiuitorul roman nu ofera protectie salariatului aflat in concediul de paternitate. Legislatia nationala nu contine o prevedere care sa limiteze dreptul angajatorului de a desface contractul individual de munca pe perioada in care lucratorul aflat in concediu de paternitate. Din acest punct de vedere, se creaza o situatie discriminatorie in ceea ce il privește pe tatal copilului, mama aflata in concediul de maternitate bucurandu-se de protectie, fiind exclusa posibilitatea concedierii ei in aceasta perioada.

Totodata nu trebuie confundat concediul paternal cu concediul  pentru creșterea și ingrijirea copilului efectuat de catre tata, in temeiul dispozitiilor O.U.G. 111/2010, concediu a carui durata este de minimum o luna.

Av. Razvan Vasiliu

Comments

comments

Apelează