fbpx

Contact

Confederaţia Europeană a Sindicatelor cere o lege a temperaturii maxime la locul de muncă

Codul muncii

Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) pledează luni, într-o Europă afectată deja de două perioade de caniculă, în favoarea adoptării unei legi care să stabilească temperatura maximă la locul de muncă pe continent, relatează AFP.

”Doi muncitori au murit din cauza căldurii, în Spania, săptămâna trecută. În Franţa, o ţară cu nu plafonează temperatura la muncă, 12 persoane au murit în accidente de muncă din cauza căldurii în 2020”, relevă într-un comunicat CES.

Bilanţul a crescut joi, în Spania, unde serviciile de salvare din regiunea Madrid au anunţat moartea ”din cauza căldurii” a unui bărbat care distribuia publicitate în cutii poştale.

”În întreaga Uniune Europeană (UE), 23% dintre muncitori sunt expuşi unor temperaturi mari timp de cel puţin un sfert” din timpul lor de muncă – un procent care creşte la 36% în sectoarele agriculturii şi industriei şi la 38% în construcţii, potrivit agenţiei Eurofound. Cu toate acestea, ”numai o mână de ţări europene au o legislaţie menită să protejeze muncitorii în timpul valurilor de căldură”, cu ”mari diferenţe” de la un stat la altul.

TEMPERATURA OPTIMĂ, ÎNTRE 16 ŞI 24°C

Potrivit sindicatelor afiliate CES, munctorii belgeni ale căror locuri de muncă sunt solicitante fizic, nu pot munci atunci când temperatura depăşeşte 22°C.

Limita este cu 5°C mai mare în Ungaria – la acelaşi tip de muncă -, iar Slovenia plafonează temepratura la 28°C la toate locurile de muncă.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), temperatura optimă de muncă se situează între 16 şi 24°C.

”Muncitorii sunt în fiecare zi în prima linie a crizei climatice. Ei nevoie de o protecţie adecvată”, trage un semnal de alarmă secretarul general adjunct al CES Claes-Mikael Stahl.

”Condiţiile meteorologice nu ţin cont de frontierele naţionale. De aceea avem nevoie de o legislaţie la scară europeană cu privire la temperatura maximă la locul de muncă”, subliniază el în acest comunicat.

O caniculă a lovit Europa de Vest la jumătatea lui iulie şi a cauzat moartea a peste 500 de persoane în Spania, iar numeroase recorduri de temperatură au fost bătute în Franţa, Regatul Unit şi Danemarca.

O multiplicare a valurilor de căldură este o consecinţă directă a încălzirii globale, potrivit unor cercetători, iar emisiile de gaze cu efect de seră cresc atât în intensitate, cât şi în durată şi ca frecvenţă.

Sursa: www.news.ro

Comments

comments

Apelează