Despre obligativitatea angajării unui „expert” în legislația muncii
Despre obligativitatea angajării unui „expert” în legislația muncii
Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 213/2020, a (re)apărut ideea potrivit căreia angajatorii au obligația de a angaja experți în legislația muncii pentru departamentul de Resurse umane.
Nimic mai fals !
Legea nr. 213/2020 nu impune obligativitatea angajatorului e a angaja experți în legislația muncii. Astfel, potrivit art. 34 ind. 1 Codul muncii, articol nou introdus, angajatorul are dreptul de a-şi organiza activitatea de resurse umane şi salarizare fie prin asumarea de către angajator a atribuțiilor specifice fie prin desemnarea unuia sau mai multor angajați cărora să le repartizeze, prin fișa postului, atribuții privind activitatea de resurse umane şi salarizare.
Este greu de imaginat faptul că un angajator, indiferent de talia sa, nu are organizat serviciul de resurse umane și nu a alocat angajaților proprii, prin fișa postului, a unor atribuții specifice.
Așadar, în măsura în care într-o companie există salariați cărora li s-a repartizat, prin fișa de post, atribuții în domeniul resurselor umane și salarizării, nu există obligativitatea angajării unui expert în legislația muncii.
Numai în măsura în care angajatorul apelează la servicii externe specializate în resurse umane și salarizare acest serviciu trebuie să fie coordonate de către un expert în legislația muncii.