Egalitatea de gen pe piata muncii, dincolo de rapoarte
Egalitatea intre femei si barbati este una dintre valorile fundamentale in Uniunea Europeana.
Top managementul, greu accesibil femeilor
Desi se pare ca Romania ocupa o pozitie onorabila atunci cand vine vorba de egalitatea de gen pe piata muncii, top managementul este inca greu accesibil femeilor, iar daca acestea ajung in acest sector, au venituri mai mici decat barbatii.
Inegalitatile in Uniunea Europeana
Potrivit studiului Comisiei Europene „Diferenta de remunerare dintre barbati si femei”, din 2015, femeile sunt platite, in medie, cu 16% mai putin decat barbatii pentru aelasi tip de munca.
In Romania, diferenta este de 8%
In Romania procentul este de 8% iar femeile in continuare, muncesc in numar mai mare in sectoarele mai prost platite si mai putin in posturile cu putere de decizie.
Pensiile, cu 39% mai mici decat ale barbatilor
De multe ori femeile ocupa posturi cu norma partiala sau isi intrerup cariera pentru a se ocupa de copii sau de un parinte bolnav.
Aceste diferente se reflecta si asupra pensiilor femeilor, care sunt, in medie, cu 39% mai mici decat ale barbatilor.
„Vedem permanent initiative de incurajare a ratei de ocupare a femeilor, doar ca, in general, acestea se adreseaza categoriilor defavorizate sau celor care nu lucreaza permanent ori chiar o fac la negru”, declara Oana Botolan Datki, SEE Managing Partner Consulteam.
In Romania, potrivit statisticilor, femeile angajate sunt mai putine decat barbatii. Comparativ cu media europeana stam destul de bine dar e de luat in considerare ca munca la negru nu e inclusa in statistici.
Femeile au drepturi egale la locul de munca
Potrivit legii privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, femeile din Romania au dreptul la acelasi tratament ca barbatii la locul de munca.
Cu toate astea, sunt si situatii in care se lovesc de prejudecati.
Sprijinul acordat femeilor, intre teorie si practica
Studiile arata ca ca e nevoie de imbunatatirea accesului femeilor la pozitii de conducere, schimbarea politicilor organizationale in sensul echilibrului cariera/viata privata si eliminarea prejudecatilor iar oportunitatile de promovare sunt un factor cheie.
Sunt companii pentru care angajarea si promovarea specialistilor si managerilor de sex feminin este una dintre prioritatile strategice de dezvoltare.
Chiar daca in Romania, ca si in alte state europene, este incurajat concediul paternal, in cele mai multe cazuri mamele stau acasa cu copilul dupa nastere. Exista, insa, un curent optimist in aceasta privinta: „Unele companii ofera deja un program flexibil pentru mame, impreuna cu alte ajutoare legate de maternitate si de incurajarea intoarcerii la lucru – chiar si camera de alaptare in anumite corporatii”, afirma Oana Datki.
Top managementul ramane o provocare
In ce priveste cresterea numarului de femei in pozitii de conducere si dezvoltarea de programe prin care femeile sa fie expuse la toate operatiunile si functiile companiei nici in Romania nici in UE lucrurile nu stau prea bine:
- top management (40% femei);
- middle management (36% femei);
- nivel de specialist (45% femei);
- nivel de executie (32% femei).
„Evident ca, daca ne uitam la profesii, lucrurile difera foarte tare: cele mai multe femei sunt in sectorul financiar (80%), in resurse umane (77%) si in marketing (65%). Cele mai putine femei sunt, in continuare, in top management (doar 25%), in inginerie (18%) si in productie (25%)”, adauga Oana Datki.
Sursa: cariereonline.ro