fbpx

Contact

Inspecția Muncii verifică dacă angajatorii au negociat transferul contribuțiilor sociale la angajați

Inspectoratele teritoriale de muncă verifică în aceste zile dacă angajatorii s-au supus noii reguli de transfer al contribuțiilor către angajați și derularea negocierilor pentru majorarea salariului brut. În caz contrar, amenzile pregătite sunt cuprinse între 5.000 de lei și 10.000 de lei.

La jumătatea lunii noiembrie, după ce a decis transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat începând cu anul viitor, Guvernul a introdus o serie de obligații pentru angajatori. Astfel, a fost decis atunci că inițierea și derularea negocierii colective, în unitățile în care nu există încheiat un contract/ acord colectiv de muncă, sunt obligatorii pentru punerea în aplicare a noilor modificări ale Codului Fiscal, în celelalte unități fiind obligatorie, de asemenea, negocierea colectivă a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare.

Negocierile ar fi trebuit inițiate și derulate de toate firmele în intervalul 20 noiembrie-20 decembrie 2017 și finalizate cu un proces verbal de constatare a rezultatului acestora, cu înregistrarea actelor adiționale la contracte. La solicitarea Profit.ro de a preciza dacă inspectoratele teritoriale de muncă vor începe verificări privind negocierea contractelor colective pentru trecerea contributiilor in sarcina angajatilor, conform unor informații obținute din piață, Inspecția Muncii a precizat că astfel de controale au fost incluse în activitatea curentă a inspectorilor de muncă.

”Inspectoratele teritoriale de muncă, în activitatea curentă, verifică respectarea de către angajatori a prevederilor art, 129 din Legea nr. 62/ 2011 a dialogului social referitoare la inițierea negocierii colective”, a precizat pentru Profit.ro Inspecția Muncii. Mai mult, instituția amintește că amenzile pe care le riscă angajatorii care au refuzat să facă aceste negocieiri urcă până la 10.000 de lei. ”Refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv de muncă constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei și 10.000 lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către Inspecția Muncii”, arată sursa citată.

Inspecția Muncii anunțase inițial că va desfășura, în perioada 4 decembrie 2017 – 31 ianuarie 2018, o campanie națională “de conștientizare” privind modificările necesare transferului complet al contribuțiilor sociale obligatorii la angajat, dar preciza atunci că, în ciuda prevederilor legale, va urmări ”informarea, prevenirea și nu sancționarea angajatorilor”.

Sursa: profit.ro

Comments

comments

Apelează