fbpx

Contact

Măsuri pentru piața muncii: Valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungește pe perioada stării de alertă și 90 de zile după, instituirea de programe de lucru individualizate pentru angajați, angajări fără concurs

Codul muncii

Şeful Cancelariei primului ministru, Ionel Dancă, a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern, că a fost adoptat proiectul de lege care prevede măsurile ce vor intra în vigoare după 15 mai, în cadrul stării de alertă.
Dincolo de obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise, de păstrarea restaurantelor şi mall-urilor închise, au fost prevăzute măsuri și în domeniul muncii și protecției sociale. Astfel , firmele trebuie să instituie programe individualizate pentru angajaţi, astfel încât între salariaţi să se asigure existenţa unui interval de o oră la începerea şi la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore.

De asemenea, s-a decis ca valabilitatea contractelor colective de muncă să se prelungească pe perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia.

“O măsură extrem de importantă pentru a asigura organizarea eficientă a activităţilor de muncă pentru personalul angajat în instituţiile publice centrale şi locale, dar şi în cadrul companiilor naţionale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat, cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, în cadrul acestor entităţi se instituie obligaţia de a organiza programe individualizate de muncă, fără a interveni in această situaţie pe măsurile legate de chestiuni prevăzute în Codul Muncii astfel încât între salariaţi să se asigure existenţa unui interval de o oră la începerea şi la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore. Practic, se instituie obligaţia autorităţilor de a organiza programe individualizate de muncă pentru angajaţii din cadrul acestor instituţii”, a mai spus Dancă.

El a menţionat că, pe perioada a stării de alertă, autorităţile competente pot dispune măsuri de protecţie şi prevenţie pentru angajaţii aflaţi în situaţii vulnerabile, iar tot în domeniul muncii şi în domeniul organizării activităţilor de muncă în cadrul instituţiilor publice, instituţiile şi autorităţile pot angaja personal fără concurs, în funcţie de nevoile determinate de prevenirea şi combaterea a situaţiei care a generat starea de alertă, pe durată determinată de şase luni.

Sursa: Guvenul Romaniei

Comments

comments

Apelează