fbpx

Contact

Meseriile din scolile profesionale, invechite?

Potrivit unui studiu realiat de PIAROM (Patronatul Investitorilor Autohtoni), meseriile pentru care sunt pregatiti cei mai multi absolventi de scoli profesionale, nu sunt atat de cautate.

Scolile profesionale au fost reinfiintate in 2012

In 2009 scolile profesionale au fost desfiintate dar la cererea angajatorilor, au fost reinfiintate. Cresterea numarului angajatilor specializati este binevenita din perspectiva angajatorilor, insa problema este pregatirea acestora in meserii care nu se mai cauta.

“Cererea de absolventi de scoli profesionale este in crestere si, din pacate, specializarile pentru care se pregatesc elevii nu sunt corelate cu cerintele pietei muncii“, a spus Anca Hociota, manager in cadrul Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane.

Numarul de absolventi este supradimensionat in raport cu nevoile reale

„In cazul celor care se pregatesc pentru meseria de «mecanic auto» se constata un raport de 5,3 contracte de mun­ca  la un absolvent, ceea ce arata ca, per medie nationa­la, numarul de absolventi este supradimensionat in raport cu nevoile reale ale pietei, chiar si in conditiile in care luam in considerare compatibilitatile cu alte calificari si posibili­ta­tile de reconversie profesionala“, se arata in studiul PIAROM.

Scolile livreaza anual peste 11.000 de absolventi

Scolile profesionale livreaza anual peste 11.000 de absolventi si in 2017, cei mai multi se pregatesc pentru specializari precum:

  • mecanic auto (4.726 absolventi);
  • confectioner pro­duse textile (1.593 absolventi);
  • ospatar (chelner)/ van­zator in uni­tati de alimentatie (1.345 absolventi).

 

 

Sursa: zf.ro

Comments

comments

Apelează