fbpx

Contact

Munca suplimentară

Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, este incadrata ca munca suplimentara.

Se mai intampla sa avem perioade mai aglomerate in care angajatii stau peste program.

Este recomandat ca angajatorii sa cunoasca detaliile legate de munca suplimentara prevazute de legislatie, pentru a evita complicatiile.

Poate fi aceasta efectuata fara acordul salariatului?

Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul angajatului, exceptand cazurile de forta majora sau pentru lucrari urgente, cu scopul de a preveni producerea unui accident sau de a inlatura consecintele unui accident.

Aceleasi exceptii sunt valabile si pentru efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita.

Cum se compenseaza munca suplimentara?

Angajatul care efectueaza munca suplimentara este compensat prin ore libere platite, corelate cu salariul corespunzator, in urmatoarele 60 de zile.

Daca angajatorul are o perioada in care activitatea se reduce, poate acorda zile libere platite in vederea compensarii orelor suplimentare ce vor fi efectuate in urmatoarele 12 luni.

In cazul in care nu este posibila compensarea prin ore libere platite, angajatul va primi pe langa salariu, un spor care sa compenseze durata respectiva de munca.

Sporul pentru munca suplimentara se stabileste in cadrul contractului colectiv de munca sau al contractului individual de munca, prin negociere, insa acesta nu poate fi mai mic de 75% din valoarea salariului de baza.

Cine nu poate efectua munca suplimentara

Daca angajatii nu au implinit inca 18 ani, nu pot efectua munca suplimentara.

 

 

 

Sursa: Codul Muncii

Comments

comments

Apelează